Mara (35): ‘Toen ik een spiraal wilde laten zetten, kwam ik erachter dat ik zwanger was’ 

Persoonlijk Laura Saija 15 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Een spiraal laten zetten om niet meer zwanger te worden, maar er dan achter komen dat je al zwanger bent. Het overkwam Mara. ‘De afspraak bij de dokter ging door, maar er werd uiteraard geen spiraal gezet’, vertelt ze aan Famme.

“Zeven maanden na de geboorte van mijn tweede zoon, moest ik eraan geloven. Het spiraaltje moest worden gezet. Anticonceptie was een puntje van discussie binnen onze relatie, want ik wilde eigenlijk geen hormonen meer in mijn lijf. Een derde kind zat ook niet in de planning, maar een sterilisatie bij mijn man was wel een heel drastisch besluit.

Spiraal

Na een aantal weken wikken en wegen besloot ik om toch een spiraal te laten zetten. Het moest nu gebeuren, want ik was na een half jaar borstvoeding geven weer voor het eerst ongesteld geworden. Dat was voor mij een teken dat ik weer volop vruchtbaar was. De spiraal kon ik gelukkig meteen ophalen, alleen moest ik nog wachten op mijn volgende menstruatie om hem te laten zetten.

Mijn menstruatie verwachtte ik elk moment dus maakte ik die volgende ochtend een afspraak voor het zetten. Het liep anders dan gepland, want mijn menstruatie bleef op die verwachte dag uit. De volgende dag was er ook nog niks. Het zal toch niet? Van de dokter moest ik hoe dan ook een zwangerschapstest doen voor ik de spiraal liet zetten, vandaar dat ik een zwangerschapstest al in huis had.

Twee streepjes

Ik vertelde mijn man dat ik een dag over tijd was met menstrueren, maar dat hij zich geen zorgen hoefde te maken omdat mijn cyclus vast in de war was. Samen deden we de zwangerschapstest. We stonden in de badkamer te wachten op de uitslag en daar kwamen ze tevoorschijn. Twee streepjes.

Dit meen je toch niet. Ik heb één menstruatie gehad. We konden het niet geloven, nog een baby? Mijn man was, nadat hij van de schrik was bekomen, meteen blij. Ik moest nog even wat langer bijkomen van het nieuws. Kon ik hier nog wat aan laten doen? Ik was net uit de newborn fase en alweer zwanger.

Opties

De afspraak bij de dokter ging door, maar er werd uiteraard geen spiraal gezet. We bespraken de zwangerschapstest en de opties. De dokter verzekerde mij dat ik het wel aankon om nog een baby te krijgen, want ik had al twee kinderen. Een derde kon ik er wel bij hebben.

Over de andere opties zoals abortus, waar ik het graag over wilde hebben, sprak ze liever niet. Ze adviseerde mij om er ook niet openlijk over te praten met anderen. Ook mijn man vond het een belachelijke suggestie om ‘er iets aan te laten doen’.

Cadeau

Een derde kind wilde ik wel, maar nu al? Dat was niet de planning. Gelukkig duurde de verwarring en schok maar een dag en was ik daarna juist blij met de zwangerschap. Ik zag het als een cadeau, want als het niet op deze manier gebeurd was dan was het misschien wel helemaal nooit meer gebeurd.

Inmiddels is mijn dochter geboren en is het ontzettend leuk om drie kinderen te hebben die zo dicht op elkaar zitten. Zwaar is het zeker met een kleuter, een peuter en een dreumes in huis, maar we zouden het voor geen goud willen missen.”

Bye extra hormonen: dit gebeurt er in je lichaam als je stopt met de pil

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme