Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Zwanger 15 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Hier moet je op letten bij het kiezen van je zorgverzekering als je zwanger bent

Aan het eind van het jaar bekijken veel mensen zorgvuldig hun zorgverzekering en besluiten of ze willen overstappen naar een andere verzekeraar. Als je zwanger bent, is het al helemaal goed om dit eens onder de loep te nemen. Waar moet je op letten bij een zorgverzekering als je zwanger bent?

Het basispakket van je zorgverzekering dekt het één en ander wat betreft zwangerschap en bevalling, maar het is verstandig om te bekijken wat je daarbovenop nog kunt en wilt krijgen.

Dekkingen van de basisverzekering

In het basispakket zit verloskundige zorg. Daar vallen afspraken bij de verloskundige gedurende je zwangerschap, verloskundige hulp bij je bevalling en kraamzorg onder. Ook dekt de basisverzekering verschillende echo’s, zoals de algemene termijnecho, de 13-weken echo en de 20-weken echo. Dit gaat niet van je eigen risico af.

Ook wordt het informatieve gesprek over prenatale screening aan het begin van een zwangerschap vergoedt. De NIPT (niet-invasieve prenatale test) is een bloedonderzoek en toont aan of het kind mogelijk het edwards-, down- of patausyndroom heeft.

NIPT wel of niet vergoed

Wanneer je een medische indicatie voor verder onderzoek hebt, wordt de NIPT vanuit de basisverzekering vergoed, maar het bedrag gaat wel af van je eigen risico. Als je geen medische indicatie hebt, betaal je de kosten tot 1 april 2023 sowieso zelf. Dat bedrag is 175 euro. Vanaf 1 april volgend jaar is de NIPT gratis. Als de uitslag van de test positief is of als je een medische indicatie hebt, vergoedt de basisverzekering daarnaast ook invasieve diagnostiek, zoals vruchtwaterpunctie of de vlokkentest. Dit valt alleen wel onder je eigen risico.

Als je bevalling medisch noodzakelijk is, zowel bij een thuisbevalling als een ziekenhuisbevalling, vergoedt je basisverzekering dat volledig. Wil je in het ziekenhuis of het kraamhotel bevallen, maar heb je geen medische indicatie? Dan krijg je een vergoeding van 230 euro, de rest is een eigen bijdrage. De kosten verschillen, maar het maximale bedrag dat je bijbetaalt is 450,28 euro.

Kraamzorg

In het basispakket zit minimaal 24 en maximaal 80 uur aan kraamzorg, verdeeld over 8 dagen. Het hangt van je situatie af hoeveel je precies vergoedt krijgt. Als je borstvoeding geeft krijg je 49 uur kraamzorg, bij flesvoeding 45 uur. Daarnaast betaal je een eigen bijdrage voor de kraamzorg thuis van 4,70 euro per uur.

Nu zijn er ook nog dingen die niet worden gedekt door de basisverzekering. Denk aan een zwangerschapscursus, bevalling in het ziekenhuizen zonder medische noodzaak en je eigen bijdrage voor kraamzorg. Hiervoor kun je je aanvullend verzekeren. Waar je goed over moet nadenken is of het allemaal de premie waard is.

Ziekenhuisbevalling

Heb jij voorkeur voor een ziekenhuisbevalling, ook al heb je geen medische indicatie gekregen? Dan krijg je een vergoeding van 230 euro, de rest betaal je zelf. Dan kan een aanvullende verzekering voor bevalling en kraamzorg een goed idee zijn. Bekijk wel goed bij de zorgverzekering wat wel en niet vergoed wordt. Ook zijn er aanvullende verzekeringen die meer kraamzorg vergoeden.

Bedenk op tijd wat je extra wilt verzekeren, want bij veel zorgverzekeraars kun je alleen vanaf 1 januari een aanvullende verzekering afsluiten. Wil jij je niet extra verzekeren? Dan is het verstandig om wat extra geld achter de hand te houden voor onverwachte uitgaven. En twijfel je welke zorgverzekering je moet nemen? Vergelijk ze met elkaar en bekijk welke het beste bij je wensen past.

Baby op komst? Regel deze verzekeringen na de geboorte

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme