10 redenen om vandaag nog je spirituele kant te ontdekken

Gezondheid Muriel Oonincx 23 dec 2020
Leestijd: 3 minuten

Ken je dat gevoel van onrust, dat er iets mist en je je niet helemaal jezelf voelt. Dat je zou willen groeien van je ervaringen, naarmate je ouder wordt? En je meer innerlijke rust zou willen vinden? Dan is het misschien niet zo gek om spiritualiteit te ontdekken je spirituele kant meer te ontwikkelen.

Laat ik maar gewoon eerlijk zijn. Ik heb dat dus. Net veertig geworden, een leven waar menig persoon me om benijd en toch leef ik het leven te gejaagd, sta te weinig in het hier en nu en heb altijd het idee dat er iets moet of dat er meer uit het leven te halen valt. En meer en meer voel ik aan mijn theewater dat het antwoord ligt in het vinden van meer innerlijke rust. Yoga lonkt, maar ik durf het niet, omdat ik een stijve hark ben. Een meditatiecursus staat open op mijn laptop en toch kom ik er niet toe hem te boeken. Daarom neem ik je mee in mijn verkenning naar redenen om meer spiritueel te worden. Wie weet heb jij er ook wat aan.

Je spiritualiteit ontdekken

De essentie van spiritualiteit ligt daarin dat je de vormgever bent van je eigen leven. Jij bepaalt en kunt de koers uitstippelen, en wijzigen. Want met jezelf bezig zijn is een proces dat nooit stopt. 10 redenen om je spiritualiteit te verkennen:

1. Rust in je hoofd

Er zijn zo veel verantwoordelijkheden, verplichtingen en dingen die moeten in het gedetailleerde leven van nu dat de kunst van rust in je hoofd en lijf te bewaren een onbetaalbare kwaliteit is. Het houdt je in balans en helder.

2. Buiten jezelf leren kijken

Spiritueel zijn betekent groeien. En dat betekent openstaan voor het omaren van je blinde vlekken. Je zwakken punten zogezegd en daar verantwoordelijkheid voor nemen. Je leert te kijken naar wie je bent en wat het effect van jezelf op anderen is.

3. Boven twijfel, angst en zorgen leren staan

Klinkt misschien wat zweverig, maar als je leert om van binnenuit een diep gevoel van een hogere zelf te vinden maak je een connectie waardoor je je kunt overgeven aan negatieve invloeden en gebeurtenissen en naar een hoger nivo kunt doorschakelen. Je leert je niet te laten vergiftigen door té negatieve invloeden

4. Persoonlijke problemen zelf aanpakken

Meditatie, een spirituele methode helpt je ondere andere bij je ademhaling. Bewust ademhalen vermindert stress, verbetert je gezondheid en kan emotionele problemen helpen oplossen.

5. Het houdt je gezond

Gezondheid is gebaseerd op een juiste balans. Spiritueel zijn gaat over jezelf toestaan te zijn wie je bent (dat geldt ook voor anderen). Op die manier kan iedereen eerlijk naar en over zichzelf zijn. Een gezondere geest…

6. Houdt je in contact met wat belangrijk is

Spiritualiteit gaat over het accepteren van het leven zoals het is en houdt je gefocussed op menselijk zijn in alle situaties

7. Zet deuren open voor nieuwe mogelijkheden

Verbeelding is een van de speerpunten van spiritualiteit. Je verbeelding gebruiken in alledaagse situaties geeft je oplossingen voor de uitdagingen in je leven

8. Geeft antwoorden op lastige levensvragen

Aan wie kun je grote levensvragen stellen en daar ook nog antwoorden op kijken. Luisteren naar je innerlijke stem leidt tot antwoorden die we nooit voor mogelijk hielden.

9. Geeft hoop

Spiritueel zijn betekent dat er een reden voor alles is dat gebeurt in je leven. Het leert je om de vormgever van je eigen leven te zijn in plaats van het slachtoffer van de omstandigheden. Je hebt je eigen geluk dus in de hand.

10. Het gevoel dat je deel bent van iets groters

Niets geeft je een beter gevoel dan dat we kunnen bijdragen aan doelen die buiten onszelf staan. Of dat nu het helpen van een ander is of bijdragen leven aan doede doelen of stichtingen. Je voelt je verbonden met anderen.

Dit artikel verscheen eerder in april 2014.

Ook leuk: 5 leuke spirituele activiteiten om te doen met je kind(eren)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme