Handige trucs om toch te sporten met kleintjes in huis

Gezondheid Sanne Verweij 11 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Sporten met kleine kinderen in huis is zo goed als onmogelijk, zelfs op de wc ben je vaak niet alleen. Als je toch een poging waagt, wordt je al snel beklommen als een boom en hangt er aan elke arm al snel een aapje of ehhh… een kind. Hoe krijg je dan toch genoeg beweging?

Bewegen is erg belangrijk voor je gezondheid. Minstens 150 minuten per week matige of intensieve inspanning, het liefst verspreid over de dagen, is het beste voor je lichaam. Als drukke moeder kan het een hele uitdaging zijn om een plekje in de agenda te prikken om echt aan de slag te gaan. Door de sportoefeningen door je dag te verweven kan jij jezelf toch nog in het zweet werken.

Vijf manieren om te sporten met kinderen in huis

1. Mét je kinderen

In plaats van te vechten tegen de constante onderbreking van je kinderen tijdens je sporttijd, kun je dit ook omarmen. Doe bijvoorbeeld yoga oefeningen op de vloer terwijl je speelt met je baby of ga buiten wandelen en maak er een spel van, zoals het verkennen van de buurt. Met een baby zou je ook een rondje kunnen joggen terwijl hij in de kinderwagen zit. Daarnaast kun je de kinderen, als het dichtbij genoeg is, met de fiets of wandelwagen naar school brengen. Een lekker begin van de dag!

2. Dansen

Wie houdt er niet van? Dansen is een leuke manier om toch wat te bewegen op momenten die je misschien niet had verwacht. Zet je lievelingsnummer aan tijdens het koken en swing erop los of doe zittende oefeningen als je op de bank zit. Daarnaast kan je ook dansjes bedenken met de kleintjes of een spontaan dansfeestje houden. Wedden dat ze dat geweldig vinden?

3. Alledaagse momenten

Sommige alledaagse momenten zijn zo ‘zwaar’ dat ze beschouwd kunnen worden als sport. Het tillen van boodschappen of het poetsen van de badkuip kosten veel kracht waardoor ze stiekem onder de categorie sport vallen. Concentreer je de volgende keer dat je aan het schoonmaken bent eens op je spieren en aan het aanspannen daarvan. Ook het schoonmaken van de spiegel is bijvoorbeeld een goede oefening, je traint daarmee je schouders door de op en neer beweging van je armen. Als je nagaat welke oefeningen er nog meer schuil gaan achter schoonmaken, kom je zo aan die 150 minuten.

4. Vroege vogel

Dit is misschien meer voor de vroege vogels, maar het kan helpen om op te staan voor de rest van het gezin. Zo kun je op je gemak beginnen met je sportoefeningen zonder onderbrekingen. Toch werkt dit niet voor iedereen: sommige baby’s kunnen om vijf uur al wakker liggen waardoor hier ook niks van terecht komt. Dan moet je terug naar nummer één om er toch nog wat van te maken.

5. Nachtuil

Net voor je naar bed gaat, kan ook een goede tijd zijn om nog even wat sportoefeningen te doen. Ga planken of even stretchen voor je het bed in hopt. Misschien vind je het niks om zo laat nog bezig te zijn met gewichten of zware oefeningen, dan kun je zelfs liggend stretchen. Maar laten we niet vergeten dat het rondrennen in het huishouden al een hele oefening op zich is. Het is dus ook belangrijk om goed te slapen en er de volgende dag weer goed tegenaan te gaan.

Leuke rustige sporten om mee te beginnen na je bevalling

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme