Dit is waarom de vijfde sprong van je baby zo’n lastige is

Baby groei en ontwikkeling Laurien Bleeker 24 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Sprongetjes klinken je vast bekend in de oren als je een baby hebt. Is je baby zo’n 22 weken oud, dan belandt je kleintje in sprong 5. Een lastige, zowel voor je kind als voor jullie als ouders of verzorgers.

Een sprong is er gelukkig niet voor niets: je baby maakt zowel lichamelijk als mentaal een flinke groei door.

Over sprong 5 bij je baby

Je baby komt 22 tot 26 weken na de uitgerekende datum terecht in sprong 5. Het is een grote sprong en deze heet dan ook: de wereld van relaties. Deze relaties gaan over hoe het een in verband staat met het ander.

Denk hierbij aan de afstand tussen voorwerpen, maar ook de afstand tussen jou en je baby. Je kindje heeft door dat je van je baby weg kan lopen en zelfs uit het zicht kan verdwijnen. Dit kan je kind angstiger maken, daarom huilen sommige baby’s vaker dan normaal na sprong 5.

Wat merk je aan deze sprong?

Je zult de 3 H’s gaan merken vanaf het moment dat je baby zo’n 22 weken oud is. De 3 H’s staan voor huilerig, hangerig en humeurig. Deze fase duurt meestal vier weken, maar kan ook net wat korter of langer duren. Dat verschilt per kindje. De meeste ouders zien vanaf week 26 een grote verandering bij hun baby.

Wat kan een baby na sprong 5?

Na sprong 5 kan je baby namelijk een heleboel extra dingen. In sprong 5 leert je kind namelijk dat alle voorgaande sprongen geen losse gebeurtenissen zijn, maar bij elkaar horen. Het kost dan ook even tijd om dat te verwerken. Na sprong 5 heeft je baby bijvoorbeeld door dat een knuffel niet weg is, maar verstopt onder een dekentje.

Dit geldt ook voor jou als verzorger: loop je weg bij je kindje, dan realiseert het zich dat de afstand letterlijk groter wordt tussen jullie. Gelukkig kan je baby nu ook leren dat je niet echt weg bent, maar alleen maar even in de gang staat en zo weer terug komt.

Ook leert je baby nu verbanden te leggen en gaan ze veel proberen: wat gebeurt er als ik op tafel sla, als ik met eten gooi of als ik op dit knopje druk?

baby sprongetjes sprong 5
Bron: Pexels Pexels

Wat is de heftigste sprong?

Welke sprong bij baby’s het heftigst is, verschilt echt per baby én per ouder of verzorger. Sprongen die wel echt als uitdagend worden ervaren door ouders is de sprong rond 8 maanden, wanneer baby’s beginnen te kruipen en zich bewuster worden van hun omgeving, en de sprong rond 18 maanden, wanneer peuters vaak last krijgen van de zogenaamde peuterpuberteit.

Is sprong 5 heftig?

We kunnen niet ontkennen dat sprong 5 niet heftig is, maar zolang je in je hoofd houdt dat het een fase is waar jullie even doorheen moeten, wordt het allemaal net iets makkelijker. Geef je baby zoveel mogelijk aandacht en comfort en zorg ook extra goed voor jezelf in deze periode. Neem wat tijd voor jezelf wanneer dat kan en onthoud dat je baby over een tijdje weer zichzelf is én allemaal nieuwe dingen kan.

Dit zijn de 8 sprongetjes waar je baby het eerste jaar doorheen gaat (en jij dus ook)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme