St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht lanceert podcast over huilbaby’s

Baby Laura Saija 8 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Stel je voor dat je een baby hebt die maandenlang dag in dag uit aan het huilen is. Het St. Antonius Ziekenhuis heeft zoveel ouders gezien die met dit probleem te maken hebben, dat ze besloten hebben er een podcast over te maken.

In deze podcast gaan ze in gesprek met een arts die het taboe rondom het onderwerp huilbaby wil doorbreken.

Huilbaby

“Ouders raken volledig uitgeput. Ik hoop dat deze podcast een béétje helpt”, zegt de kinderarts Ineke de Kruijf op RTV Utrecht.

Volgens de kinderarts zijn er mensen die de podcast Ontroostbaar echt niet kunnen aanhoren, want voor sommige luisteraars maakt het horen van een huilend geluid veel herinneringen los. “Voor ouders die ooit een huilbaby hebben gehad, zal het heel herkenbaar zijn.”

Instagram

Daarom pleit de arts juist voor meer bewustwording rondom dit probleem. Want wanneer wordt er eigenlijk echt aandacht aan dit onderwerp besteed? Op sociale media lijkt het namelijk alsof alle baby’s droomkinderen zijn.

“Dan zie je prachtige plaatjes van lachende baby’s met een mooi muziekje eronder gemonteerd. En als je al die schitterende roze wolken ziet op Instagram, durf je als ouder dan toe te geven dat jouw eigen kind tien uur per dag huilt?”

Wanneer is een baby een huilbaby?

“In de vorige eeuw moest daar een bepaalde kwalificatie aanzitten, dus dat een baby bijvoorbeeld maandenlang minimaal drie uur per dag huilde. Nu kijken we daar anders naar. Als ouders bij ons ziekenhuis aankloppen met een kindje dat steeds ontroostbaar huilt, zien wij het als een huilbaby”, vertelt De Kruijf die zelf al duizenden huilbaby’s gezien heeft.

Ontroostbaar

In de eerste aflevering van Ontroostbaar hoor je twee stellen die kortgeleden een huilbaby kregen. De kersverse ouders doen hun verhaal terwijl je op de achtergrond het geluid van de huilbaby hoort, dat door merg en been gaat.

De podcast Ontroostbaar is een productie van journalisten Maarten Dallinga en Denise Hilhorst. De podcast werd in opdracht gemaakt van kinderarts Ineke de Kruijf en kwam tot stand met financiële steun van het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht en het Landelijke Kenniscentrum Psychiatrie en Zwangerschap. Ontroostbaar is te beluisteren op Spotify.

5x zo sus je jouw huilbaby

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme