5x zo sus je jouw huilbaby

Baby Wilma Groothuis 27 feb 2023
Leestijd: 4 minuten

Dat baby’s huilen, is vanzelfsprekend, maar wanneer je een huilbaby hebt, kun je gek worden van het gehuil en gekrijs. Waarschijnlijk heb je als ouder al van alles geprobeerd, maar het blijft een lastige kwestie. Daarom delen wij een aantal tips waar jullie hopelijk wat aan hebben.

Een huilbaby huilt minimaal drie dagen per week drie uur lang. Baby’s huilen vaak, maar als je merkt dat jouw baby lijkt te krijsen en dat steeds op dezelfde toon doet, dan kan het een huilbaby zijn.

Huilbaby

Zo’n 10 tot 30 procent van de baby’s huilt de eerste vier maanden overmatig, toch valt slechts een klein percentage daarvan onder de noemer huilbaby. Na vier à vijf maanden wordt het huilen gewoonlijk beter, alleen kan deze periode eindeloos lijken. Daarom geeft Ergobaby, fabrikant van essentiële babyproducten, vijf tips om je hier beter doorheen te helpen.

1. Onderzoek bij de kinderarts

In 90 procent van de gevallen is er geen oorzaak te vinden waarom je baby zo vaak huilt. Toch kun je het beste alles uitsluiten. Baby’s hebben soms last van een prikkelbare darm en andere kwaaltjes die ze onrustig kunnen maken. De baby heeft tijdens de bevalling ook lichamelijke stress ervaren, hoeveel hangt af van hoe makkelijk je bevalling ging.

Daarom is het belangrijk om met een dokter te bespreken hoe vaak en wanneer je baby huilt en hoe je bevalling is verlopen. De dokter kan na onderzoek een diagnose stellen. Mocht het een huilbaby zijn, kun je samen een plan van aanpak maken.

2. Je kind dragen en inbakeren

Dichtbij zijn ouders, daar voelt je baby zich het veiligst. Draag je baby daarom in een draagzak. Jouw loopritme en hartslag werkt kalmerend. De draagzak bootst het warme coconnetje na waar je baby negen maanden lang verbleef. Een baby die zich geborgen voelt, ervaart minder stress en huilt daardoor minder. Daarnaast is het een fijne manier om tussen de huilbuien door toch samen een band op te bouwen.

Ook inbakeren geeft voor de meeste baby’s een veilig en knus gevoel. Je kind vindt op die manier sneller rust doordat hij of zij niet meer met zijn armen en beentjes kan schoppen. Daardoor slaapt hij of zij ook langer door.

3. Communiceren en spelen

Met communiceren bedoelen we niet dat je gesprekken voert met je baby, maar wel dat je tegen hem of haar praat. Klinkt gek? Nee hoor, je baby leert je stem kennen en leert aan de toon van je stem en lichaamstaal hoe jij je voelt. Probeer dus ook niet blij te zijn als je dat absoluut niet bent. Een mismatch tussen je uitdrukking en je stem zal je baby verwarren. Vertel eerlijk tegen je baby dat huilen je verdrietig maakt.

Geef je huilbaby niet alleen aandacht als hij of zij veel huilt. Vul de kalme momenten op met speelmomenten. Je bouwt samen aan mooie herinneringen tussen de huilbuien door. Daar heb je allebei veel aan: je baby leert dat hij of zij ook positieve aandacht kan krijgen en ook jij associeert je baby niet meer alleen met huilen.

4. Creëer regelmaat

Zorg voor een voorspelbaar ritme, daar kalmeert je baby van. Eten, een dutje in bed, een nieuwe pamper, even spelen, etc. Ook in je activiteiten kun je regelmaat creëren: eerst samen spelen op het tapijt en dan alleen in de box. Bepaal ook het slaapritme van je baby door je baby even te laten huilen. Valt hij of zij in slaap na 10 minuten huilen en 2 minuten jengelen? Dan weet je dat voor de volgende keer en kun je er ook rust in vinden. Er bestaan verschillende methodes om je baby in slaap te laten vallen, bespreek dit bij twijfel met de dokter en doe waar jij je goed bij voelt.

5. Zoek zelf ook rust en vraag naar hulp

Je baby voelt jouw spanning ook, schakel daarom hulp in zodat jullie kunnen rusten. Hulp inschakelen kan moeilijk lijken, maar is cruciaal om je eigen rust niet te verliezen. Je zult zien dat mensen in je omgeving begripvol reageren als ze op de hoogte zijn van de situatie. Blijf met je partner praten en zorg goed voor jezelf en elkaar. Jullie zijn beide geprikkeld door slaaptekort en stress.

Word niet boos op elkaar, jullie staan er samen voor en zullen er samen sterker uitkomen. Besef dat deze situatie, hoe eindeloos die soms ook lijkt, wel degelijk over gaat.

Een huilbaby kan leiden tot PTSS: wordt de taboe eindelijk doorbroken?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme