5 manieren om de sterke band met je puber te onderhouden

Kinderen Maaike van de Graaf 24 aug 2020
Leestijd: 3 minuten

Een zoon of dochter in de puberteit kan af en toe best zorgen voor spanningen in huis. Als ouder heb je soms het gevoel op je tenen te moeten lopen, terwijl je het liefst de sterke band met je kind blijft onderhouden. Maar hoe zorg je nou voor een ijzersterke relatie met je puber?

We delen in dit artikel een aantal tips!

Sterke band

1. Luister naar ze

Communicatie is the key wanneer het gaat om het onderhouden van een sterke band met je kind. Door te luisteren toon je hem of haar namelijk dat je interesse hebt, dat je wil weten wat er in hem of haar omgaat en geef je aan dat je er voor je zoon of dochter bent.

Hoewel je misschien niet altijd zin hebt om te luisteren naar de verhalen van je puber – lees: het gaat vaak veel over gamen of make-up – doe je er toch goed aan dit te doen. Je zal zien dat je kind ook steeds meer gaat vertellen als jij een luisterend oor biedt. En dat doet dan weer hartstikke goed voor jullie band.

2. Weet waar ze van houden en waar ze energie van krijgen

Is je zoon of dochter gek op een bepaalde serie? Is hij of zij dol op hockey of voetbal? Toon je interesse en weet waar ze van houden. Sterker nog: als je eenmaal weet waar ze energie van krijgen, kun je je er ook in verdiepen. Opper bijvoorbeeld om met je zoon of dochter naar zijn lievelingsserie te kijken. Langzaamaan gaan jullie dezelfde passies delen!

3. Zijn ze boos? Laat ze uitrazen

Pubers hebben een kort lontje en dat kun je maar beter accepteren. Hoewel ze soms het bloed onder je nagels vandaan halen en je ze het liefst achter het behang plakt, kun je ze toch het beste laten uitrazen. Ze zien vroeg of laat namelijk ook wel in dat hun boosheid niet he-le-maal op z’n plaats was.

En wat dat laten uitrazen dan doet voor jullie band? Het toont in ieder geval respect en je laat je zoon of dochter zien dat ze best boos mogen zijn. En dat? Dat zorgt dan weer voor meer acceptatie voor hun ouders.

4. Knuffel ze helemaal plat

Je herkent het vast wel: wanneer je ze een knuffel geeft, zeggen ze heel hard ‘maaaaaaam’. Maar stiekem, heel stiekem, vinden ze het heerlijk als ze even een knuffel geeft. Blijf dit dan ook vooral doen. Het toont de onvoorwaardelijke liefde die je voor zoon of dochter hebt.

5. Vertel ze dat alle gevoelens er mogen zijn

Pubers kunnen behoorlijk schommelen in hun humeur. ‘s Ochtends zitten ze met een zuur hoofd aan het ontbijt, maar eenmaal uit school barsten ze van de energie. Daarnaast gaan hun gevoelens ook op en neer: van een tikkie teneergeslagen, tot euforisch. Dat is logisch, de hormonen gieren nou eenmaal door hun lijf.

Maar hoe ga je daar dan als ouder mee om? Het belangrijkste is dat je ze vertelt dat het niet gek is dat ze zoveel verschillende gevoelens hebben. Vertel ze dat ze er mogen zijn en dat je ze – wat het gevoel ook is – steunt.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The art of simple

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme