Stoppen met roken zorgt voor een gezonder seksleven

Gezondheid Chiara Izelaar 16 feb 2019
Leestijd: 3 minuten

Feit: roken is ongezond. Het is algemeen bekend dat tabak schadelijk is voor je longen, hart- en bloedvaten. Om nog maar te zwijgen over de nare chronische ziektes die roken kan veroorzaken. Een ander feit is echter dat roken heel verslavend is. Daarom is het niet altijd even easy om te stoppen met roken.

Je weet wel dat je er op de lange termijn veel voordelen aan kunt ondervinden, maar dat pakje sigaretten staart je simpelweg de hele tijd aan. Daarom geven we je nu een verfrissende goede reden om je peuken voortaan links te laten liggen. Stoppen met roken leidt niet alleen tot een gezond lichaam, maar ook tot een gezond seksleven.

Seksuele gezondheidsredenen

Het is misschien een cliché, maar daarom niet minder waar. De meeste rokers hebben alles behalve een goede conditie. Wat gelijk staat aan een minder sterk uithoudingsvermogen tussen de lakens. More energy, more movements! Wat dacht je trouwens van je reuk-en smaak? Als je rookt worden je zintuigen aangetast, waardoor deze niet meer op scherp staan. En let’s be honest; het is toch veel fijner om te zoenen met iemand die je niet doet denken aan een schoorsteen? Okay, deze redenen liggen misschien een tikkie voor de hand, maar er zijn uiteraard veel meer seksuele gezondheidsredenen om te stoppen met roken.

Zo zorgt roken ervoor dat het zuurstofgehalte in je bloed flink daalt. Je bloedvaten vernauwen, waardoor er spasmen in je slagaders kunnen ontstaan. Daarmee raken de slagaders rondom je geslachtsorgaan aangetast met als gevolg dat je minder snel nat raakt. Vaginale droogheid komt daardoor eerder voor bij vrouwen die roken dan bij niet-rokers. Hierdoor kunnen seksuele handelingen stroef verlopen én pijnlijk aanvoelen. Al met al is een optimale doorbloeding essentieel voor het functioneren van je vajayjay!

Nare gevolgen

Je oestrogeen – de verzamelnaam voor vrouwelijke hormonen – raken vergiftigd met tabak, waardoor je oestrogeen niveau uit balans raakt. Dit kan er niet alleen voor zorgen dat je eerder in de overgang raakt, maar je libido lijdt hier ook onder. Minder snel opgewonden én minder goed nat raken gaan niet echt fijn samen. Maar minder lust is niet héél erg in vergelijking met wat roken met je vrouwelijke organen doet.

Uit een studie blijkt dat nicotine in het baarmoederhalsslijm terecht kan komen. We hoeven je niet te vertellen dat een vagina niet de beste plek is om nicotine in op te slaan. Onze vagina’s hebben een uitstekende natuurlijke werking en roken kan hier een slecht effect op hebben. Zo kunnen het immuunsysteem van je vagina en baarmoederhals getroffen worden. Roken veranderen immers de bacteriën in je vagina. Hierdoor ben je veel vatbaarder voor vervelende kwaaltjes.

Zo kampen vrouwen die roken eerder met bacteriële vaginose. Deze aandoening gaat gepaard met jeuk en vaginale afscheiding met een sterke geur. Ook is de kans op onvruchtbaarheid en een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hoger bij rokers. Heb je een kinderwens? Kus die peuken dan vaarwel voor je zwanger raakt! Tot slot suggereren meerdere onderzoeken dat tabak het DNA van de cellen in onze baarmoeder kan beschadigen. Vrouwen die roken hebben hierdoor een grotere kans om baarmoederhalskanker op te lopen.

Al met al zijn dit voldoende redenen om niet morgen, maar vandaag nog te stoppen met roken! Heb je meerdere pogingen gedaan om weg te blijven van tabak? Schakel dan je huisarts in, zodat hij/zij je kan begeleiden in het proces. Better safe than sorry! 

13 zaken die ontzettend fijn zijn aan gestopt zijn met roken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen