Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Gezondheid 17 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Dít is dus de reden waarom je niet kunt stoppen met eten terwijl je wel vol zit

Met de wedstrijden van het EK zijn de bitterballen, borrelplanken en blokjes kaas niet aan te slepen. Gezellig samen een wedstrijd kijken (hup Nederland!) terwijl die schaal op tafel steeds leger raakt. Je zit eigenlijk allang vol, maar blijft tóch snacken. Hoe komt dat toch?

Dat vroeg ook de redactie van Telegraaf zich af. In dit artikel vragen ze aan Anita Mulderij, voedings- en bodyconfidence coach, hoe dat toch komt en het heeft alles met jouw relatie tot voeding te maken, en met diëten in het bijzonder.

Alle bitterballen verzamelen?

“Het kan zijn dat je vroeger op bepaalde momenten weinig te eten hebt gekregen. Als je langdurig overgewicht hebt en vaak op dieet bent, kan het echter ook zijn dat je honger- en verzadigingshormonen uit balans zijn, waardoor je het seintje dat je verzadigd bent niet meer krijgt,” vertelt ze.

Als je wilt leren om bewuster met het eten om te gaan (en om te genieten van drie bitterballen, in plaats van klakkeloos tien bitterballen wegwerken zonder dat je ze echt geproefd hebt), adviseert Anita om bewuster met de activiteit eten bezig te zijn. Neem er bijvoorbeeld meer de tijd voor, kauw aandachtiger en doe niets tegelijk met het eten.

Don’t – waarom het volgen van een komkommerdieet geen goed idee is

Mindful eten

“We leven vanuit ons hoofd, zijn altijd bezig met andere dingen als we eten; telefoons, televisie… We eten zonder dat we voelen. Het is daarom heel belangrijk om te vertragen als je echt wilt voelen wat je eet en het seintje dat je genoeg hebt gegeten wilt ontvangen. Kauw bijvoorbeeld minstens 20 keer per hap. Neem rustig de tijd. Voor het koken én het eten.”

Oké, voor een portie bitterballen tijdens het EK gaat dat misschien niet op – zal je net zien dat er gescoord wordt terwijl jij zo aandachtig op die bitterbal aan het kauwen bent. Maar het kan inderdaad geen kwaad om bewuster te eten en langzamer te kauwen. Zo heb je aan het eind van die borrelplank in elk geval geen schuldgevoel.

Emo-eten: waarom doe je het en hoe kom je er vanaf?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme