Hoe vraag je je kind hoe hij zich voelt in stressvolle tijden? Een psycholoog geeft antwoord

Kinderen Sophie Nortier 20 jan 2021
Leestijd: 4 minuten

Stressvolle tijden en gebeurtenissen. Je houdt ze het liefst zo ver mogelijk van je kind vandaan. Toch krijgt je kind er van tijd tot tijd mee te maken. Maar hoe ga je er dan mee om? Deze psycholoog geeft tips over hoe je in gesprek blijft met je kind en erachter kunt komen hoe hij zich echt voelt.

Laten we voorop stellen, kids zijn niet dom. Ze horen je praten en merken de veranderingen in huis. Dus al doe je nog zo je best om bepaalde onderwerpen niet met ze te bespreken, omdat hun kleine kinder koppies misschien nog te jong zijn om ermee te dealen, ze hebben door dat er iets speelt.

Hoe kom je er echt achter hoe het met je kind gaat?

Of de stressvolle tijd nou een lockdown tijdens een pandemie is of een scheiding, het heeft allemaal een behoorlijke impact op je kids. En als jij de vraag stelt; hoe gaat het met je? Kun je er donder op zeggen dat het antwoord ‘goed hoor’ zal zijn. Dus… hoe kom je er nou echt achter hoe het met je kind gaat?

Trucjes om je kind over zijn gevoel te laten praten

Dr. Jerry Bubrick, klinisch psycholoog bij het Child Mind Institute in New York geeft aan dat het allemaal draait om subtiliteit, nieuwsgierigheid én een slim trucje.

1. Maak er een spelletje van

Veel gezinnen doen een spelletje ‘s avonds aan tafel, waarbij iedereen de highs en lows van hun dag vertelt. Maar is jouw kind minder mondig in groter gezelschap? Dan kun je het beter één op één doen, tijdens een wandeling bijvoorbeeld. Maar probeer bedtijd te mijden als het om zware onderwerpen gaat.

Begin het spelletje door zelf jouw antwoorden te geven op de vragen;

  1. Wat vond je leuk vandaag?
  2. Wat vond je niet leuk?
  3. Waar kijk je naar uit in de toekomst?

Voor kleine kinderen kan het helpen om hier een visueel plaatje aan te hangen, bijvoorbeeld die van een roos. De eerste vraag stelt dan de blaadjes voor, de tweede de doornen en de derde het hart van de bloem.

2. Stel gerichte vragen

De meeste kids klappen namelijk dicht bij een te grote vraag waarop het antwoord te diep ligt. Daarbij geldt logischerwijs ook, hoe vager de vraag, hoe vager het antwoord. Dus, wanneer je het gesprek aangaat, doe dit dan met gerichte vragen, zoals;

  • Wat heb je vandaag geleerd?
  • Noem eens iets interessants of grappigs dat je vandaag hebt gehoord?
  • Wat is het leukste dat je vandaag hebt gedaan?
  • Welke dingen van morgen heb je het meest zin in?
  • Wat was het moeilijkst vandaag?
  • Wat vond je niet leuk vandaag?
  • Wat zorgde er vandaag voor dat je geen leuke dag had?
  • Wat kunnen we samen doen om het beter te maken?
  • Ik heb vandaag iets interessants gelezen en ben benieuwd wat jij ervan vindt?

3. Gebruik een gevoelens lijst

Kan jouw kind zich nog niet zo goed uitdrukken in woorden? Gebruik dan een gevoelens lijst. Dit is een lijst waarop je door verschillende gevoelens en emoties in kaart kunt brengen. Hierbij kun je kiezen voor woorden of tekeningen. Wat voor jullie het best werkt.

4. Ben er voor ze

Kinderen zijn over het algemeen niet op zoek naar hele specifieke details van de stressvolle situaties, maar hebben vooral behoefte aan het gevoel dat jij als ouder er voor ze bent. Dat jij begrijpt dat ze ergens mee zitten en dat ze van jou de ruimte en aandacht krijgen die nodig is om hiermee te dealen.

5. Betrek ze bij de oplossing

Kids doen het, op elke leeftijd, erg goed op een eigen rol in het oplossen. Dus betrek je kinderen erbij wanneer je met hen op zoek gaat naar een manier om de stressvolle situatie minder te maken. Stel daarvoor bijvoorbeeld vragen als ‘Hoe kunnen we de tijd thuis voor jou leuker maken?’ als het gaat om de pandemie. Of ‘Hoe wil jij met mij contact houden als je bij papa bent?’ in het geval van een scheiding.

Meer lezen over hoe je kinderen helpt in stressvolle tijden?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Fatherly

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme