Redactie
Redactie Gezondheid 21 feb 2020

Wat is het syndroom van Alice in Wonderland? Dit wil je als moeder weten

Niet is zo eng als ouder dan dat plots je kind ziek wordt. Hoewel de naam onschuldig klinkt, is het syndroom van Alice in Wonderland een best heftige, plotselinge aandoening. Zeker van de eerste symptomen kun je behoorlijk schrikken. Maar wat is het precies?

Wat is het Alice in Wonderland syndroom?

Het syndroom van Alice in Wonderland ontstaat vaak bij kinderen tussen 5 en 10 jaar oud en kan plots ontstaan. Om je gelijk maar gerust te stellen: deze aandoening is vaak van tijdelijke aard en gaat ook vanzelf over naarmate je kind ouder wordt. En gelukkig is de aandoening vaak ook ongevaarlijk.

Het syndroom van Alice in Wonderland (ook wel AIWS genoemd) is een neurologische aandoening dat begint in de hersenen. Dat uit zich vervolgens in lichamelijke symptomen. Wat er gebeurt in je lichaam is dat de waarneming van de omgeving wordt beïnvloed door desoriëntatie van hersenen.

Oorzaken

Inderdaad, de naam van de ziekte is afgeleid van het populaire sprookje. Misschien herinner je de film Alice in Wonderland nog wel en het moment wanneer Alice een magisch drankje drinkt en alles ineens kleiner en veel groter wordt dan de werkelijkheid. Dat is eigenlijk precies wat er ook gebeurt in de hersenen van je kind als het een aanval krijgt.

Je kind ziet ineens zijn of haar omgeving vervormd. Dat komt door een kleine glitch in de hersenen. De oorzaken hiervan kunnen sterk uiteenlopen, maar voor allemaal geldt: er is niet echt een behandeling. Dat komt omdat een aanval vaak vanzelf weer over gaat en ze minder vaak voorkomen naarmate je kind ouder is.

De vaakst voorkomende oorzaak is migraine en zoals hierbij vaak geldt, de pijn en het ongemak die hierbij komen kijken moet je vaak ‘gewoon’ uitzitten. Veel rusten dus.

Symptomen

Je zal misschien erg schrikken als je kind ineens geen besef meer lijkt te hebben van zijn omgeving. Een aanval kan dan ook best heftig lijken. De symptomen die bij zo’n aanval komen kijken zijn o.a.:

  • Geen besef van tijd meer hebben
  • Eigen lichaamsdelen zien er volgens je kind ineens anders uit. Groter, kleiner, langer of korter.
  • Behalve vervormde lichaamsdelen, kan je kind ook een vervormd gevoel in de vingers krijgen als hij of zij iets aanraakt.
  • Vaak is er ook sprake van een migraine aanval
  • Je kind is erg bang en bijna paniekerig
  • Je kind kan ineens hallucineren

Nu kan het zo zijn dat je kind weleens één van de bovenstaande symptomen ervaart en dat hoeft niet gelijk te betekenen dat er het syndroom van Alice in Wonderland in het spel is. Pas als je kind regelmatig of bijna dagelijks deze problemen ervaart, dan is het verstandig om hiermee naar de huisarts te gaan.

Ook bij volwassenen

Hoewel het syndroom vaak ontstaat bij kinderen, kunnen ook volwassenen hier last van hebben. Dat kan komen door verschillende aandoeningen waardoor het syndroom van Alice in Wonderland wordt aangewakkerd, maar ook migraine, epilepsie, het Epstein-barr-virus, psychedelische drugs of in het ergste geval een hersentumor kunnen de oorzaak zijn.

Heb je last van slaapproblemen? Dan kan dat ook nog de oorzaak zijn. Hoewel er weinig over deze aandoening bekend is, is het slim om met je klachten en zorgen altijd even naar de huisarts te gaan.

Lees ook:

 

Reageer op artikel:
Wat is het syndroom van Alice in Wonderland? Dit wil je als moeder weten
Sluiten