Kletsen met je peuter: 11 leuke tips voor taalontwikkeling

Kinderen Laurien Bleeker 4 sep 2020
Leestijd: 3 minuten

Als je kind de peuterleeftijd bereikt kan hij waarschijnlijk al aardig kletsen. Hij kent veel woorden en leert graag nieuwe woorden bij, ook maakt je kindje nu eenvoudige zinnen. Wel kan het zo zijn dat hij nog niet alle klanken goed kan uitspreken, de ‘sch’ blijft vaak lastig, net als de letter ‘r’, maar dat is niet erg want dit vormt zich op latere leeftijd nog.

Sommige kindjes kletsen je de oren van je kop.

Taalontwikkeling stimuleren

Stimuleer dat gezellige geklets van je kleuter, want dat is heel erg leerzaam voor hem. Rond de drie jaar gebruikt je mini zo’n 3,5 woord per zin en kent hij zo’n duizend woorden! Ook speelt hij met taal, als hij een woord bijvoorbeeld niet weet, dan maakt hij er zelf een woord van met dezelfde betekenis, zoals autodokter in plaats van automonteur. Met deze leuke tips stimuleer je de taalontwikkeling van je peuter

  1. Praten! Je kind leert de taal het meest van jou, dus klets de hele dag door tegen je peuter. Vertel hem wat je ziet, wie je ziet, wat je aan het doen bent, dat hij naar bed gaat en waar jullie heen gaan, ook al begrijpt hij nog lang niet alles. Hij pikt hier veel van op, misschien wel meer dan je denkt.
  2. Benoemen. Kijk een boom, daar loopt een poes, daar is papa weer, we gaan je zusje ophalen, we gaan lekker pasta eten, wat een mooie auto heb je daar, enzovoort. Door dingen te benoemen, leert hij veel nieuwe woorden bij.
  3. Zintuigen. Laat je kind ook merken wat zijn zintuigen kunnen, bijvoorbeeld: hoor je de trein? Zie je die bij? Dat appeltje is lekker! Ruik eens aan de bloem (doe dit ook even voor).
  4. Stel vragen. Door vragen te stellen stimuleer je dat je kindje gaat nadenken over iets en over hoe hij het gaat vertellen, daarmee stimuleer je meteen de taalontwikkeling.
  5. Luister. Als je kind een verhaal vertelt, luister dan aandachtig en laat hem uitpraten. Ga het gesprek aan met je mini.
  6. Gevoelens benoemen. Benoem ook gevoelens, bij jezelf, maar ook zeker bij je kind. Dit helpt hem niet alleen met praten, maar ook meteen met zijn emotionele ontwikkeling.
  7. Verbeter niet, maar herhaal of voeg toe. Maakt je kind nog korte zinnen of gebruikt hij de grammatica nog niet op de goede wijze, verbeter hem dan niet. Herhaal zijn zin op de juiste manier, vragend werkt vaak het beste. Bijvoorbeeld: ‘Poes ge-eet!’, herhaal dit door te vragen: ‘Heeft de poes net gegeten?’
  8. Kletsmomentjes. Houd nog even korte kletsmomentjes samen, bijvoorbeeld voor het slapengaan, tijdens een wandeling of samen op de bank.
  9. Ontdekken. Laat je kind nieuwe woorden ontdekken door hem mee te nemen naar buiten, naar de dierentuin of een restaurant en benoem daar wat je ziet.
  10. Speel spelletjes. Zoals memory, rijmen, ‘ik zie, ik zie wat jij niet ziet’, om de beurt woorden opnoemen (bijvoorbeeld kleuren, dieren of spullen in huis).
  11. Lees voor. Ga bijvoorbeeld naar de bibliotheek om boeken te lenen en lees zoveel mogelijk voor aan je kind, hier leert hij superveel van en de meeste kids vinden het heerlijk om voorgelezen te worden.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Opvoeden.nl

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen