Stennis om tandenpoetsen? Zo moedig je je kind aan het tóch te doen

Kinderen Maaike van de Graaf 25 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

Dat tandenpoetsen onwijs belangrijk is, weet jij als moeder maar al te goed. Maar je kind? Die kan het vaak ook best wel irritant en vervelend vinden… Het is daarom goed om je zoon of dochter aan te moedigen toch de tanden goed te verzorgen.

Benieuwd hoe je dat doet? We geven een aantal tips.

Tandenpoetsen

Een gezonde gebit is ontzettend belangrijk: wanneer de volwassen tanden namelijk zijn doorgekomen hebben we nog maar een gebit over waar we het de rest van ons leven mee moeten doen. En dus is verzorgen heel hard nodig. Het is dan ook goed om je kind in ieder geval te vertellen waarom tandenpoetsen belangrijk is. Leg hem of haar uit dat je bijvoorbeeld gaatjes kunt krijgen. Op zoek naar nog meer tips? Hieronder delen we er vijf extra!

1. Begin al op vroege leeftijd met poetsen

Experts raden aan om al op hele jonge leeftijd te beginnen met het poetsen van de tanden. Mocht je kind volledig tegenstribbelen, dan is het goed om de tandjes rustig schoon te vegen met een doekje. Tandartsen benadrukken dat je minimaal twee keer per dag moet poetsen, ‘s ochtends en ‘s avonds. Op die manier krijgt je kind door door dat onderdeel van de dag is.

2. Zorg ervoor dat ze het interessant gaan vinden

Als moeder weet je maar al te goed dat je kind ergens interesse moet hebben, anders doet hij of zij het niet. En zo werkt het precies met tandenpoetsen. Het is goed om interesse bij je zoon of dochter te wekken. Dat doe je bijvoorbeeld door vooraf een liedje over tandenpoetsen te zingen of een schema te maken die hij of zij iedere keer na het tandenpoetsen kan afvinken.

3. Poets mee

Wat mama doet, wil een zoon of dochter ook. Voor veel ouders werkt het dan ook goed om zelf tanden te poetsen op het moment dat je wil dat je kind dat ook doet. Je zal zien dat je kind het leuk vindt om samen te poetsen en naar die tandenborstel grijpt.

4. Speel een video af

Op internet zijn talloze video’s te vinden die gaan over tandenpoetsen. Ze hebben allemaal een doel: het poetsen van de tanden leuk en interessant maken. Het kan dan ook wonderen doen als je op de tablet een video aanzet over het gebit. Kinderen gaan het poetsen zo nog leuk vinden ook.

5. Schaf de meest kekke tandenborstel aan

Een hele simpele, maar gouden tip: koop bij de drogisterij een kleurrijke tandenborstel. Kinderen zijn gek op hysterische spulletjes, dus een tandenborstel in alle kleuren van de regenboog zal ze echt over de streep trekken de tanden te poetsen.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Life as mama

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme