Van wanneer tot wanneer groeien de tanden van je baby?

Kinderen Laurien Bleeker 21 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

De kaak met daarin de tanden van je baby wordt al heel vroeg in de zwangerschap gevormd, maar als je kindje eenmaal geboren is, duurt het nog wel even voordat de eerste tandjes doorkomen.

We vertellen van wanneer tot wanneer de tanden van een baby groeien.

Tandjes groeien

Sowieso zijn dit gemiddeldes, het kan voorkomen dat je baby al veel eerder tanden krijgt, maar veel later kan ook. Je hoeft je dan ook geen zorgen te maken als je baby bijna een jaar is en nog geen tanden heeft, misschien komen ze wel allemaal tegelijk! Sommige baby’s hebben last van doorkomende tandjes, dit uit zich in rode billen, huilerigheid, veel kwijlen of kauwen op handjes en speelgoed. Andere kindjes hebben opeens tanden, zonder dat je doorhad dat er iets gaande was.

6-9 maanden

Het melkgebit bestaat uit twaalf melktanden en acht kiezen, tien boven en tien onder. Zo tussen de zes en negen maanden zullen de eerste tanden doorkomen. Vaak komen de onderste twee snijtanden eerst, gevolgd door de bovenste twee snijtanden.

9-16 maanden

Daarna zullen naast de twee snijtanden onder en boven, nog vier snijtanden in totaal doorkomen. Rond de eerste verjaardag van je kindje zijn vaak de vier bovenste en vier onderste snijtanden zichtbaar. Als dit niet zo is, dan is je kindje wat later met doorkomende tanden en komen ze nog.

Vanaf 13 maanden

Na de eerste verjaardag van je mini komen de kiezen door. In totaal vier in de bovenkaak en vier in de onderkaak.

Vanaf 16 maanden

Ten slotte komen na zo’n 16 maanden de hoektandjes in de bovenkaak door en kort daarna de hoektanden in de onderkaak. Dan is het melkgebit compleet totdat je kindje zo’n 6 jaar is en begint met wisselen.

Wat als de tanden van je baby maar niet komen?

Geen paniek, sommige kinderen krijgen pas na een jaar hun eerste tandjes. En bij andere kindjes komen ze in een andere volgorde. Over het algemeen hoef jij je hier geen zorgen over te maken. Doe je dit wel, bespreek het dan eens met je eigen tandarts.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Tandarts.nl

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme