Tandenpoetsen bij je kind: tot deze leeftijd kun je het beter zelf doen (en het is ouder dan je denkt)

Gezondheid Lisa van den Akker 15 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Tandenpoetsen, veel kinderen hebben er een hekel aan of vergeten het. En als er dan wordt gepoetst halen ze maar zelfden de geadviseerde twee minuten. Dat terwijl een goede tandverzorging heel erg belangrijk is om schade aan het gebit te voorkomen. Nu kun je natuurlijk niet tot hun achttiende elke dag hun tanden blijven poetsen. Maar tot welke leeftijd zou jij het tandenpoetsen bij je kind eigenlijk wel zelf moeten doen? Wij vertellen het je.

We weten het allemaal, tandenpoetsen is belangrijk. Het liefst twee (of drie) keer per dag en dan minimaal twee minuten. Als je kind een baby, peuter of kleuter is zal je waarschijnlijk de tanden nog voor hem of haar poetsen. Maar naarmate je kind ouder wordt denk je wellicht dat ze het zelf wel kunnen. Het scheelt tijd (zeker als je meerdere kinderen hebt) en het is goed voor de zelfstandigheid. Toch?

Tot deze leeftijd niet alleen tandenpoetsen

Dat is niet helemaal waar. Jonge kinderen kunnen motorisch gezien namelijk nog niet goed hun tanden poetsen. Ook al lijkt het misschien voor jou wel zo. Daarom is het verstandig om als ouder tot je kind tien jaar is de tanden (na) te poetsen. Je kunt dus wel je kind eerst zelf laten poetsen. Dat is goed om te oefenen en maakt je kind zelfstandiger. Maar daarna dien je altijd zelf nog de tanden van je kind na te poetsen. Op die manier weet je zeker dat de tanden goed zijn gepoetst.

Let er bij het tandenpoetsen op dat je systematisch te werk gaat zodat je geen enkel plekje overslaat. Dit helpt om gaatjes te voorkomen. Bovendien is het goed als je kind hier aan went zodat hij dit later als hij wel alleen gaat poetsen ook eerder zal overnemen.

Wil je meer tips over tandenpoetsen? In dit artikel lees je alle tips en tricks voor een gezond gebit. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme