Nadia (28): ‘Ik was tienermoeder en kreeg veel te maken met vooroordelen’

Persoonlijk Laura Saija 16 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Op haar achttiende werd Nadia zwanger van haar zoon. Ondanks de uitdagingen en obstakels die Nadia tegenkwam, heeft ze bewezen dat een tienermoeder net zo goed in staat is om voor een kind te zorgen als elke andere ouder. “Er waren zelfs mensen die me hadden aangeraden om mijn zoon af te staan voor adoptie, omdat ze dachten dat ik niet in staat was om hem op te voeden.”

“Als ik terugkijk op de afgelopen tien jaar van mijn leven, kan ik nog steeds niet geloven hoe snel alles is gegaan. Op mijn achttiende werd ik zwanger van mijn eerste kind en op mijn negentiende kwam mijn zoon ter wereld.

Tienermoeder

Toen ik ontdekte dat ik zwanger was, voelde ik me meteen overweldigd en bang. Ik had geen idee hoe ik dit alleen kon doen, want de vader van mijn kind was niet in beeld. Mijn familie zou mij altijd steunen, maar toch schaamde ik me en was ik onzeker.

Ik vond het vooral moeilijk om te zien dat mijn vriendinnen gewoon doorgingen met hun leven, terwijl ik een baby verwachtte. Ook werd ik vaak geconfronteerd met vooroordelen en stigma’s, dit maakte het niet makkelijk. Mensen dachten dat ik te jong was, dat ik niet wist waar ik aan begon en dat ik de toekomst van mijn kind in gevaar bracht.

Leven verpest

Veel mensen vonden me onverantwoordelijk en dachten dat ik mijn leven had verpest door op jonge leeftijd zwanger te raken. Ze vroegen zich af of ik wel wist hoe ik voor een kind moest zorgen en insinueerden dat ik een slechte opvoeding had gehad. Er waren zelfs mensen die me hadden aangeraden om mijn zoon af te staan voor adoptie, omdat ze dachten dat ik niet in staat was om hem op te voeden.

Ik begon er bijna in te geloven. Ik was bang dat ik nooit mijn dromen en doelen zou kunnen bereiken en dat mijn toekomstperspectieven in het water vielen. Gelukkig heb ik bewezen dat deze vooroordelen niet kloppen en dat tienermoeders net zo goed in staat zijn om voor hun kind te zorgen als elke andere ouder.

Opgeven

Toen mijn zoon werd geboren, veranderde alles. Ik besefte dat ik mijn best moest doen om hem een goede toekomst te geven. Ik bleef naar school gaan en daarnaast werkte ik. Er waren momenten dat ik me volledig uitgeput voelde, zowel fysiek als emotioneel. Het was moeilijk om te jongleren met school, werk en moederschap. Ik moest vaak flexibel zijn en dingen opgeven om er voor mijn zoon te zijn.

En nog steeds kwam ik mensen tegen die me veroordeelden vanwege mijn leeftijd en situatie. Ze vroegen me vreemde dingen: of ik wel genoeg verantwoordelijkheidsgevoel had, of ik wel wist wat het betekende om een kind op te voeden en of ik wel genoeg geld verdiende om voor hem te zorgen? Waar bemoeide iedereen zich mee?

Geweldige zoon

Nu, tien jaar later, kan ik met trots zeggen dat ik mijn diploma heb behaald. Ik heb een leuke baan en een geweldige zoon. Nee, het was niet makkelijk om een tienermoeder te zijn en te moeten vechten tegen vooroordelen, maar het heeft me gemaakt tot wie ik nu ben. Ik ben een sterke en zelfverzekerde vrouw en een liefhebbende moeder.”

Sinds 2000 daalt het aantal tienermoeders in Nederland sterk

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme