Last van verlegenheid? 5x tip om daar overheen te komen

Algemeen Valéry de Voijs 15 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Je komt niet gemakkelijk uit je woorden, je voelt je wangen rood aanlopen en wordt al zenuwachtig bij het idee dat jij nieuwe mensen moet ontmoeten. Voor een ander kan verlegenheid best schattig zijn, maar jij wilt er het liefst zo snel mogelijk vanaf.

Goed nieuws: dat kan. Verlegenheid is namelijk geen aangeboren karaktereigenschappen waar je nooit meer overeenkomt. Met de juiste aanpak kom jij zo van die verlegenheid af.

Verlegen

Laten we voorop stellen dat verlegenheid helemaal geen negatieve eigenschap is. Daarbij is iedereen weleens verlegen, en daar is ook niets mis mee. Dat betekent niet dat je er geen last van kan hebben. Van rode wangen en trillende handen tot aan gestotter en misselijkheid.. verlegenheid kan je behoorlijk rottig laten voelen.

Hoe overwin je verlegenheid?

Met deze tips zul jij je minder snel verlegen gaan voelen:

1. Denk aan mini-mensjes

Een manier om van die verlegenheid af te komen is jezelf voor te stellen dat de andere mensen allemaal mini-mensjes zijn. Stel het maar eens voor: de mensen om je heen zijn mega klein. Het klinkt kinderachtig, maar probeer het maar eens!

2. Denk aan iets wat je goed kan

Word jij verlegen als je in een ongemakkelijke situatie zit? Denk dan aan een moment waarop jij wél in je kracht stond. Denk bijvoorbeeld aan iets wat jij goed kan. Kun jij goed koken? Denk dan aan dat laatste kerstdiner toen je hele familie zat te smikkelen van jouw gerechten.

3. Ga sporten

Sporten is natuurlijk fijn voor je fysieke gezondheid. Of je nu gaat zweten in de sportschool, of een rondje gaat joggen: sporten is goed voor je ademhaling, conditie en postuur. Daarbij gaat sporten je helpen om minder te piekeren.

4. Niemand denkt aan je

Ai. Klinkt hard. Maar het is toch écht waar. Jij kan misschien nog dagen nadenken over dat ongemakkelijke gesprekje tijdens de lunch op kantoor, maar jouw collega’s zijn dat beslist allang vergeten.

5. Denk er niet teveel over na

Dus je bent verlegen. So what?! Denk er niet zoveel over na, en accepteer het van jezelf. Iedereen heeft wel wat, en niemand is perfect. Ben dus niet zo streng voor jezelf

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vitaal Gezond

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme