Els van Asseldonk
Els van Asseldonk Lifestyle 15 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

5x tips om die vervelende klusjes wél af te krijgen

De herfstvakantie staat voor de deur en dat betekent voor een hoop mensen: klussen! Grote klusjes, kleine klusjes… We schuiven het graag op onze partner af (‘hij roept al een half jaar dat hij de slaapkamer gaat verven’), maar hij heeft het ook ooit moeten leren en dus is er geen excuus om het zelf niet te leren. Trek je oude kleren aan en volg ons stappenplan.

Door zelf aan de slag te gaan motiveer je hem (hopelijk) en met zijn tweeën krijg je veel meer gedaan.

Samen klussen

Bedenk hoeveel plezier je straks hebt van die opgeschuurde vloer of geschilderde muur, dat scheelt al een hoop ‘ik heb geen zin’-denken.

1. Ruim op

Zorg ervoor dat de ruimte eromheen opgeruimd is. Dat scheelt een hoop poetsen achteraf (dat je een gaatje boord en de brokstukken muur nog drie maanden in je bank vindt) en je bent niet eindeloos een schroefje aan het zoeken in de puinhopen genaamd ‘de woonkamer’.

2. Keep calm and carry on

Misschien wordt je een klein beetje gek wanneer je je bedenkt wat er nog moet gebeuren. Maak dus een to-do-lijst, dat zorgt voor een hoop rust in je hoofd en minder gemaal ‘s nachts. Project afgestreept? Weer een kopzorg minder! Tips:

– Maak een lijst met alle klusjes. Begin met meest belangrijk tot minst belangrijk.
– Bekijk welke apparaten, machines, materialen je nodig hebt voor ieder project
– Plan een moment waarop je de klus gaat doen, reken ruim! Houd rekening met het weer en wat je buiten het klussen nog moet doen.
– Geen tijd voor een klusje? Plan het dan meteen in voor een andere datum en schrijf het op. Stop met uitstellen!

3. Hop, aan de gang

Zorg dat je al het materiaal en de machines in huis hebt. Geen excuus! Als je een goede planning hebt gemaakt heb je dit al lang geregeld. Mocht je een keukentrapje of of schep vergeten zijn, vraag het dan even bij de buren. Zorg dat je genoeg tijd hebt voor je klus, want soms valt het tegen. Even ongestoord doorwerken? Breng dan de kinderen naar de oppassen of opa en oma (veel veiliger ook!).

4. Focus

We kennen het maar al te goed: je hebt totáál geen zin. Na twee uurtjes zie je amper verschil en heb je geen zin meer. Het enige wat we kunnen zeggen: stick to the plan! Verdeel je klus in sub-taken en rond de eerste zo snel mogelijk af. Zo zie je je werk vorderen en dat motiveert. Zorg dat je zo min mogelijk afleiding hebt: dus geen tv/laptop op de achtergrond en leg je telefoon even ergens anders.

5. Beloon jezelf

Na een lange dag werken kun je genieten van je gelakte deur, nieuwe lampen, you name it. Het is goed om jezelf te belonen met een heerlijke maaltijd, uitgebreide douche of een fijn tijdschrift. Probeer je klusjes overzichtelijk en leuk te houden, dan ben je zo door je to do-lijst heen!

Toch niet zo’n zin om te klussen? Dan zijn er nog genoeg andere manieren om deze herfstvakantie mee door te komen!

Kinderen klusjes geven maakt ze meer succesvol (blijkt uit onderzoek)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme