Werk en je gezin combineren? Met deze tips vind je de balans!

Lifestyle Inga Stoit 18 jan 2022
Leestijd: 3 minuten

De perfecte ouder bestaat niet en we hebben allemaal zo onze moeilijke momenten. Een goede balans vinden tussen het werkende leven en je gezin kan lastig zijn. Je hebt het gevoel dat je altijd in ‘standje haast’ staat, je wilt thuis met volle aandacht kunnen genieten en nakomen wat je hebt beloofd: maar dat is allemaal nog knap lastig als je van 9 tot 5 tot over je oren in het werk zit.

Een goede balans tussen het werk en het leven met je gezin is niet zo gevonden. Wat voor de een werkt, hoeft ook voor de ander niet te werken. Misschien herken je je in de volgende punten.

Balans tussen werk en thuis

Wij geven je tips hoe je er mee om kunt gaan:

Gehaast zijn

Door je werk heb je vaak een vol schema, waardoor je constant het gevoel hebt dat je gehaast moet zijn. Dit gehaaste gedrag kan zich ook uiten in een soort van hyperactiviteit. Dit kunnen je kinderen weer van je overnemen en daardoor kunnen het soms kleine lastpakjes zijn. Jij bent als het ware hun spiegel, dus het is niet verkeerd om een beetje rustiger te doen. Om meer in balans te komen kan het helpen om je tijd anders in te richten, waardoor je wat meer rust ervaart. Dit artikel helpt je daarbij.

Niet in het moment aanwezig zijn

Soms komen we thuis en zit ons hoofd nog vol met allerlei zaken van het werk. Het neemt je een beetje in beslag en het kan zijn dat je daardoor vergeet van je kids te genieten. Het helpt al als je je daar van bewust bent. Stel voor jezelf een grens: je bent van 9 tot 5 bereikbaar op je werk en daarna is het toch echt tijd voor de kids. Probeer jezelf hier ook mentaal van te overtuigen en je mail niet meer te checken (of de telefoon op te nemen).

Meer leuke dingen doen

Omdat je drukke dagen achter de rug hebt op werk, komen spontane uitjes misschien niet zo snel meer in je op, waar haal je de tijd überhaupt vandaan? Er zijn zoveel dingen die moeten gebeuren, je zou niet weten waar je die extra tijd vandaan haalt. Maar deze leuke momenten en spontane uitjes zijn heel degelijk van belang om jezelf weer in balans te brengen! Een dagje naar Ballorig, Artis een museum of iets in die trant schept een band, maar zorgt er ook voor dat jij er weer even uit bent. Het leven gaat over meer dan alleen maar ‘zaken die moeten gebeuren’. Dit soort uitjes passen en horen ook op de planning.

Onze beloften niet nakomen

Soms ben je geneigd om automatisch en snel ‘ja, is goed, beloofd’ te zeggen. Soms realiseer je je niet dat je kind dat kan onthouden en er later weer over begint. Het is natuurlijk niet leuk als iemand zijn belofte niet nakomt, pas daar dan ook mee op. Probeer je beloftes echt waar te maken en anders is het aan te raden om niet zoveel te beloven. Uiteraard wil niemand onbedoeld een kind teleurstellen.

Oververmoeid raken

Iedereen kan te kampen krijgen met oververmoeidheid. Vergeet niet om een beetje op jezelf te letten. Luister naar je lichaam, probeer te voelen waar je behoefte aan hebt. Dit kunnen dingen zijn als: meer slaap, gezond eten, een dagje met vriendinnen, you name it.

Take it easy! 5x tips voor als je al-tijd haast hebt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme