Zo help jij je kinderen bij het maken van nieuwe vrienden

Kinderen Valéry de Voijs 23 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Is jouw kind mega sociaal, en legt hij gemakkelijk contact met andere kinderen? Dan is dit artikel waarschijnlijk niet voor jou. Wanneer jouw kind echter moeite heeft met het aangaan (en behouden) van nieuwe vriendschappen, wil je even verder lezen. Met deze tips help jij je kinderen namelijk met het maken van nieuwe vrienden.

Laat het maken van vrienden nu nét cruciaal zijn in hun jonge jaren.

Vrienden maken

Kun jij je herinneren wanneer jij voor het laatst een nieuwe vriendschap hebt gesloten? Waarschijnlijk moet je diep in je geheugen graven. Als volwassenen kan het namelijk erg lastig zijn om nieuwe vrienden te maken. Kinderen lijken daar echter over het algemeen minder moeite mee te hebben. Met de nadruk op over het algemeen. Sommige kids vinden het namelijk erg moeilijk om contact te leggen met andere kinderen.

Uit onderzoek blijkt dat voor het maken van nieuwe vrienden een aantal vaardigheden onmisbaar zijn: emotionele vaardigheden, de zogenaamde zelfregulerende vaardigheden en sociale competenties. Laat jij hier nu net bij kunnen helpen.

Respect

De manier waarop jij en je partner met jullie kinderen om gaan, is erg bepalend voor de emotionele ontwikkeling van het kind. Klinkt logisch. Wanneer jij je kinderen op een veilige en warme manier uitlegt wat respect betekent, zullen zij een stabielere basis hebben dan wanneer jij op een autoritaire manier opvoedt. Tenminste, dat blijkt uit eerder onderzoek. Er werd namelijk een link gelegd tussen autoritair ouderschap en gedragsproblemen bij kinderen. Kinderen die opgroeien met autoritaire ouders, hebben meer kans op het krijgen van gedragsproblemen, waardoor zij uiteindelijk problemen krijgen met het maken van nieuwe vrienden.

Vrienden zijn geen competitie

Creëer een omgeving waarin kinderen kunnen samen spelen. Bedenk bijvoorbeeld een spelletje waarin kinderen wel moeten samenwerken om tot een gezamenlijk doel te komen. Deze tactiek werkt veel beter dan wanneer kinderen het gevoel hebben dat ze tegen elkaar moeten concurreren. Juist wanneer kinderen het moeilijk vinden om nieuwe vrienden te maken, zal een competitief spel zeker niet geschikt zijn.

Sorry zeggen is cruciaal

Als volwassenen kunnen we het waarderen wanneer onze vriend(in) sorry kan zeggen, wanneer dat nodig is. Bij kinderen is dat precies hetzelfde. Uit onderzoek blijkt namelijk dat kinderen al vanaf hun vierde levensjaar bewust zijn van schuldgevoelens. Ook is aangetoond dat kinderen meer empathie kunnen opbrengen voor iemand die zijn of haar excuses kan aanbieden. Je kunt je kind dus gemakkelijk helpen bij het maken van nieuwe vrienden, door simpelweg te leren hoe hij zijn excuses kan aanbieden.

 

 

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme