Sherita Jager
Sherita Jager Baby 23 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Krijgt jouw baby dikkere haren na het scheren?

De haren van je baby scheren? Klinkt gek. Maar in sommige culturen geloven ze dat dit ervoor zorgt dat ze er een dikkere haardos voor terugkrijgen. Maar is dit wel waar?

Zo af en toe verschijnt er een baby in het nieuws die wordt geboren met een weelderige bos. De prachtige lange en dikke haren trekken de aandacht van de media. Maar de meeste baby’s worden gewoon geboren met slechts een paar plukjes haar. Sterker nog, de meeste baby’s verliezen alle haren waarmee ze geboren zijn in een paar weken tijd.

In deze culturen scheren ze de haren van baby’s

En hoewel het natuurlijk eigenlijk echt niet uitmaakt, is het stiekem wel leuk als jouw kleintje wat haren op z’n hoofd heeft. In veel culturen wordt gezegd dat het scheren van de haren van baby’s de haargroei kan bevorderen. Maar is dat echt zo?

Dikke Spaanse haren?

In veel landen, waaronder Spanje, gelooft men dat het belangrijk is om de haren van een baby te scheren. Dit zou ervoor zorgen dat het haar gelijk groeit, maar ook nog eens dik wordt.

De gemiddelde Spanjaard scheert de haren van zowel jongens als meisjes als de baby een paar maanden oud is. Zelfs kinderartsen adviseren het daar soms! Zo kijkend naar de haren van de gemiddelde Spanjaard, zou je ze het voordeel van de twijfel geven. De dikke, haren van de Spanjaarden zouden wij namelijk ook wel willen hebben!

Dunne haren in Zuid-Amerika?

Maar aan de andere kant van de oceaan, in Zuid-Amerika, geloven mensen weer dat het scheren van de haren ervoor kan zorgen dat meisjes mooie dunne, gladde haren krijgen, iets wat voor veel culturen in Zuid-Amerika een schoonheidsideaal is. Wie moeten we nou geloven?

Haren scheren vanwege geloof

In veel religies scheert men de haren van een baby. Om verschillende redenen geloven ze dat dit zal helpen met het aarden op deze wereld. In andere geloven wordt er gesteld dat het geboortehaar onrein is en dus geschoren moet worden. Het scheren is een eer en wordt vaak gedaan door familie.

Maar wat is nou waar?

Helaas voor alle ouders die hoop hadden: het afscheren van het haar heeft geen invloed op de toekomstige haren van je kind. Het is een hardnekkige fabel. Bij alle mensen is al genetisch bepaald hoeveel haar, welke vorm en welke kleur ze krijgen.

Met het scheren verwijder je alleen de haren, en niet de haarzakjes en dus de eigenschappen van het haar. Soms lijkt het alsof het haar dikker terugkomt, maar dat kan komen omdat de belichting van het haar anders is nu het korter is, of omdat de dunne eerste stukjes haar verdwenen zijn.

Meer lezen over haargroei?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme