7 tips om van luiers verschonen quality time te maken

Kinderen Lisa van den Akker 15 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Luiers verschonen is nou niet bepaald een klusje waar je een hele dag naar uitkijkt. Maar hoewel je nog steeds zelf de handen uit de mouwen moet steken, kun je dit moment toch omdopen tot een beetje quality time.

De praktische handelingen zullen hetzelfde blijven, het is vooral de manier waarop je naar luiers verschonen kijkt dat een wereld van verschil kan maken. Door in een ander perspectief naar dit karweitje te kijken, zul je zien dat luiers verschonen juist een fijn momentje samen kan zijn.

Zo wordt luiers verschonen quality time

Zo doe je dat!

1. Sterkere band

Je verschoont je baby meerdere keren op een dag. Hoe druk je het ook hebt, je zal altijd even dit momentje in moeten lassen. Omdat je bij het verschonen op een perfecte afstand oogcontact maakt met je kleine, is de luier verschonen eigenlijk het ideale moment om te bonden met je baby. Dus communiceer er op los!

2. Leer meer over je baby

Naast communiceren, is een luiers verschonen ook ideaal om te leren welke geluidjes je baby maakt en hoe je deze kan herkennen. Je merkt direct wat je baby prettig vindt en hoe dat kleine lichaampje eigenlijk werkt. Je krijgt meer inzicht in hoe alles werkt. Plus, je kan je kindje gelijk checken op wondjes, huiduitslag of andere opvallendheden.

3. Vertrouwensband

Omdat je meerdere malen per dan de luiers van je baby verschoont, creeër je vanzelf een vast ritme. En ritme, dat vinden baby’s fijn. Door dit momentje voelt jouw baby zich verliefd en veilig, juist omdat dit regelmatig terugkomt.

4. Leermoment voor je baby

Rekken en strekken, dat vindt iedereen fijn. Ook baby’s. Jouw kleintje kan goed die beentjes strekken wanneer de luier even uitgaat en dat is weer goed voor de motoriek. En omdat jullie met zijn tweetjes bezig zijn, focust je baby zich ondertussen ook nog lekker op jouw stem. Voor je het weet leert hij of zij je stem goed herkennen en praat -ie je zo na. Flink babbelen samen dus.

5. Begrijp je baby

Moet je baby vaak huilen of is luier verschonen altijd een overduidelijk lastig moment voor hem of haar? Een verkeerde maat luiers of luieruitslag kunnen de boosdoeners zijn. Check dus altijd even of alles nog klopt en zit zoals het hoort.

6. Adem in, adem uit

Mindfulness luiers verschonen? Waarom ook niet. Ook al kan dit klusje voelen als een ‘moetje’ en heb je er echt niet altijd zin in, probeer het juist te zien als quality time. Zie je er teveel tegenop? Wissel goed af met je partner en houd een vast schema aan. Zo vlieg je er sneller doorheen.

7. Geniet

Genieten boven een stinkende luier? Dat is misschien lastig voor te stellen, maar bedenk maar zo dat de luierfase uiteindelijk ook weer voorbij gaat. Dus geniet er stiekem van, nu het nog kan. Voor je het weet krijg je heimwee naar deze tijd. En maak er een gezellig momentje van. Kietel je baby, maak hem of haar aan het lachen en speel kiekeboe.

Luiers verschonen? Deze vader maakt er een feestje van op TikTok

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme