Vandaag even niet! 10 x tips om ‘nee’ te kunnen zeggen

Algemeen Valéry de Voijs 15 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

De één neemt geen blad voor z’n mond en heeft geen moeite om haar grenzen aan te geven, terwijl de ander het onwijs moeilijk vindt niet overal op in te gaan. Als het niet helemaal in jouw natuur zit om ‘nee’ te zeggen kunnen deze tips je op weg helpen.

Als een collega vraagt of je een dag extra wilt werken is het misschien moeilijker om ‘nee’ te zeggen dan wanneer je buuf vraagt of je vanavond bij haar komt borrelen. Toch is het belangrijk om ‘nee’ te kunnen zeggen. Volgens communicatiepsycholoog Susanne Piët blijf je namelijk dichter bij jezelf als je vaker ‘nee’ zegt.

Nee zeggen

Het overkomt ons allemaal wel eens. Iemand nodigt ons uit, of vraagt om onze hulp en voor we het weten zitten we in een situatie waar we niet meer onderuit kunnen. Waarom vinden we het eigenlijk zo moeilijk om ‘nee’ te zeggen?

We willen leuk gevonden worden

Volgens auteur Bert van Dijk denken we te vaak aan anderen, en vergeten onze eigen behoeften. In zijn boek Waarom niet iedereen mij leuk hoeft te vinden, legt hij uit dat sommige mensen voortdurend de waardering, vriendschap, liefde en aandacht van anderen nodig hebben. We zijn dan dus bang dat we niet leuk gevonden worden als we ‘nee’ zeggen

We zijn bang dat we iets missen

Ook als we wél aan onze eigen behoeften denken, kunnen we het alsnog moeilijk vinden om ‘nee’ te zeggen. We zijn namelijk bang dat we iets missen. Ja, die bekende FOMO (fear of missing out) kan ertoe leiden dat we overal enthousiast op ingaan.

Waarom ‘nee’ zeggen oké is in je carrière

Tips om ‘nee’ te kunnen zeggen

Met deze tips zul je vaker (en makkelijker) ‘nee’ zeggen

Denk goed na voor je antwoord geeft

Ben jij zo’n persoon die uit enthousiasme de neiging heeft om overal spontaan op in te gaan? Leer dan om eventjes na te denken voor je antwoord geeft. Heb je eigenlijk wel zin om de halve stad door te sjezen om die planten van je vriendin water te geven terwijl zij met haar luchtbedje op Ibiza ligt?

Niet persoonlijk

Vaak zijn we bang om iemand teleur te stellen of te kwetsen. Als je in je achterhoofd houdt dat ‘nee’ zeggen helemaal niet persoonlijk is, zal het makkelijker zijn om dit vervelende woord te moeten zeggen

Leer van anderen

Heb jij een collega of vriendin die juist heel goed is in ‘nee’ zeggen? Let de volgende keer eens goed op hoe zij bij zichzelf blijft, en sterk in haar schoenen blijft staan als ze zegt dat ze niet naar die babyshower komt?

Ben eerlijk

Als je het moeilijk vindt om ‘nee’ te zeggen, heb je misschien de neiging om smoesjes te verzinnen, of zelfs erom te liegen. Als jij je een afspraak afzegt omdat je het ‘zo onwijs druk hebt’ en vervolgens met een wijntje op het terras gezien wordt, ben je de sjaak. Dan is het veel minder erg als je gewoon eerlijk bent en zegt dat je mega zin hebt om lekker met die mooie date op het terras te zitten.

Voel je niet schuldig

Misschien wel de belangrijkste tip om ‘nee’ te zeggen: voel je vooral niet schuldig! Tijd is namelijk je meest kostbare bezit. Voel je dus vooral niet schuldig als je lekker voor jezelf kiest en niet iedereen tevreden stelt. Jij verdient het om precies te doen waar je zelf zin in hebt.

Offline

Ga vaker offline. Wil je in het weekend niet gestoord worden door collega’s? Zet je werktelefoon dan uit, of zorg dat je je e-mails in het weekend niet checkt. Word je gek van al die groep apps? Zet die notificaties even uit. Misschien zullen je vrienden even moeten wennen als jij niet meer continue op die memes reageert, maar uiteindelijk wennen ze eraan

Moeder: ‘Dit is wat er gebeurde toen ik stopte met ‘nee’ zeggen’

Trust me, als jij dit eventjes oefent, zul je zien dat je je veel zelfverzekerder voelt en dicht bij jezelf blijft. Je zult tevreden zijn over je weekje: je spendeert je tijd namelijk precies zoals jij dat zelf wilt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Continue Professionals

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme