Else: ‘Mijn opdrachtgever ging vreemd met mij en vervolgens moest ik weg’

Persoonlijk Redactie 14 jun 2021
Leestijd: 6 minuten

Dit speelt ruim voor de tijd van MeToo, maar achteraf denk ik dat het wel een MeToo-situatie was. Niet omdat ik zelf niets verkeerd deed, maar wel omdat de machtsverhoudingen zo ongelijk lagen. Mijn opdrachtgever ging vreemd met mij en toen moest ik weg.

Meteen zette hij een fles wijn op tafel

Ik had nog nooit in een keer met iemand een hele fles wijn leeggedronken en toen ik terug wilde lopen van zijn kantoor naar het station, was het lastig om de route te vinden. Ik deed mijn uiterste best mijn hoofd erbij te houden. Hij had me uitgenodigd voor een eerste kennismaking. Op een moment waarop al zijn collega’s al naar huis waren en het kantoor leeg. Zodra ik er was, zette hij een fles wijn op tafel.

Ik wilde ergens een boek over schrijven en iemand had me aangeraden met hem contact op te nemen omdat hij veel van dat onderwerp wist, daarom zat ik er. Hij was heel enthousiast over het boekplan, maar na die dronken middag bleek dat hij over nog wel meer enthousiast was. Hij ging me mails sturen en nodigde me uit voor de presentatie van een boek dat hij zélf net geschreven had. Ik was vereerd door zijn enthousiasme en het feit dat ik meteen werd uitgenodigd door hem. Wat was ik naïef.

11x deze bijzondere dingen gebeuren er met je lichaam als je verliefd bent

Eenzaam

Daar was hij met zijn vrouw, kinderen, vrienden en familie en de hele afdeling van de organisatie waar hij manager van was. Ik groette hem vriendelijk en daar bleef het die avond bij. Maar de volgende dag had ik al een mailtje in mijn box met de vraag hoe ik het gevonden had. Zo raakten we steeds meer aan de praat en gingen ook steeds persoonlijker dingen delen. Hij over zijn huwelijk, hij liet doorschemeren dat de liefde wel bekoeld was, en ik over het mijne, dat ook niet lekker liep. Ik voelde me ontzettend eenzaam in mijn huwelijk. Hij zei dingen als dat zo’n mooie vrouw in de bloei van haar leven juist bemind moest worden. Koren op mijn molen natuurlijk.

Mijn man en ik hadden net voor de ontmoeting met deze manager besloten dat we elkaar een jaar alle ruimte zouden geven om met anderen ervaringen op te doen. Achteraf denk ik een wanhoopspoging van hem om de situatie te redden, want het ging al tijden niet goed meer tussen ons. Hij was mijn eerste relatie, hij was tien jaar ouder en ik voelde me opgesloten. Maar er zaten veel meer dingen mis tussen ons. Hoe dan ook, die stap, om elkaar vrij te laten, was het begin van het einde, want de manager en ik kregen een affaire. Daarbij ging ik klussen doen voor zijn bedrijf.

Ai, die bekende sleur! 10 x tips om je relatie te verbeteren

Boos

Hij hield het geheim voor zijn vrouw, ik was er open over. Mijn man vond het toen bleek dat ik ons besluit zo snel verzilverd had, toch een stuk moeilijker dan toen we dit besluit namen en het nog een abstractie was. Hij had niet verwacht dat er ook zo snel een nieuwe persoon in mijn leven zou zijn. In zijn boosheid wilde hij de vrouw van de manager graag op de hoogte stellen. Om eerlijk te zijn was ik zelf ook boos op de manager, vooral omdat hij allerlei dingen zei, maar er niet naar handelde en zowel naar haar als mij onoprecht was.

Hoewel hij zei dat hij meer van mij hield, hoewel hij over zijn vrouw met veel afstand en ergernis sprak en hoewel hij zei dat zij nog wel gek op hem was, maar hij niet meer op haar, was het toch ook zeker niet de bedoeling dat het huwelijk ten einde kwam. Mijn man sprak met hem af en vertelde hem hoe hij deze situatie zag. Hij zei: “Of jij vertelt het, of ik doe het.” Het werd steeds ingewikkelder en de manager had het Spaans benauwd. Doodsangsten stond hij uit, vertrouwde hij me later toe, om op een ander moment weer over zijn vrouw te klagen. Eigenlijk ging er toen al een belletje zacht rinkelen, want als hij zo respectloos over zijn vrouw praatte, wat was hij dan voor man en wat zou dat betekenen voor een eventueel ‘ons’? Zodra hij zich aan mij zou gaan ergeren, zou de geschiedenis zich herhalen.

Maak je geen zorgen

Toch was ik nog te verliefd en kwam er moeilijk los van. Achteraf denk ik dat hij iets in me aansprak dat ik heel lang gemist had in mijn eigen relatie. Toch kon deze situatie niet lang zo doorgaan, zonder enorm te escaleren.

Op een gegeven moment werd ik dan ook opgebeld door de directeur van de organisatie, die door de manager -kwam ik toen achter- op de hoogte was gebracht. “Wat een toestand, tussen jou en X,” zei hij. Maak je geen zorgen, we gaan het oplossen. Wil je naar de redactie komen? Het komt allemaal goed.” Ik had er een slecht gevoel bij en dat bleek terecht.

Ik was te vroeg. De manager ontving me met een grijns en ging vrolijk met me praten terwijl ik wachtte op de afspraak met de directeur. Toen ik daar binnenkwam zei die: “Jij moet weg. Ik kan het me niet veroorloven dat X zijn huwelijk klapt of hij met een burn-out thuis komt te zitten. Dus we verbreken de samenwerking met jou.” En dat was dat. Toen ik door het kantoor naar buiten liep was de manager in geen velden of wegen te bekennen.

Iets te saai tussen de lakens? Zo geef je je seksleven een boost

Hoezo diepe liefde?

Ik voelde me ontzettend verraden. Hoezo oplossing? En hoezo diepe liefde. Wat een schijnheiligheid om vrolijk met me te kletsen terwijl de manager al wist wat er in het gesprek met de directeur zou worden besproken. In mijn naïviteit dacht ik dat het inderdaad om echte liefde ging. Nu weet ik dat je bij hem nooit weet wat je aan hem hebt en dat praatjes iets heel anders zijn dan daden. Bovendien hoorde ik in de loop van de jaren veel meer verhalen over zijn escapades of vermoedens daarvan.

Ik heb er een tijd over gedaan om overheen te komen.  Inmiddels ben ik blij dat we geen contact meer hebben, al kom ik hem soms nog tegen op een conferentie. Dan snap ik niet wat ik ooit in hem gezien heb en wat me overkomen is. Ik denk nog steeds dat die aandacht van hem, terwijl ik in mijn eigen relatie zo eenzaam was, gemaakt heeft dat ik verliefd werd. Vervolgens liet hij me vallen als een baksteen, en zoals ik er nu naar kijk was dat maar het beste ook.

Het was een heel verwarrende ervaring. Maar in ieder geval ook één die heel leerzaam was en me nooit meer op deze manier zal overkomen.

Wanneer je uit elkaar gaat en de liefde nog niet over is

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme