Eva ten Wolde
Eva ten Wolde Gezondheid 11 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Weg ermee! Spataderen voorkomen of behandelen met deze simpele tips

Spataderen: de blauwpaarse, kronkelende aderen op je benen. Het is een vervelend kwaaltje dat op den duur hartstikke pijnlijk zijn. Wij hebben zes tips verzameld om spataderen te voorkomen. En heb je ze nou toch? Dan vertellen we je ook hoe je ze kunt behandelen.

Laten we even voorop stellen, het perfecte lichaam bestaat niet. Ieder mens heeft plekjes en vlekjes en bij spataderen is dat niet anders. Een paar blauwe vaatjes op je benen is niks om je onzeker over te voelen of voor te schamen. Met dit specifieke kwaaltje kan het alleen ook erg veel pijn gaan doen. En dát is iets wat je te allen tijde wilt voorkomen.

Spataderen voorkomen

Spataderen ontstaan wanneer de bloedsomloop niet optimaal is. Wil je ze voorkomen? Of ervoor zorgen dat die blauwe rakkers niet erger worden? Dan komt het eigenlijk allemaal neer op het stimuleren van de bloedsomloop.

1. Zit niet stil, maar blijf in beweging

Dit is dé gouden tip om spataderen te voorkomen: beweging. Wandelen, fietsen of hardlopen zijn goede bewegingsvormen om spataderen buiten de deur te houden. Fysieke inspanning zetten de bloedsomloop namelijk flink aan het werk.

2. Gooi die beentjes in de lucht

Bloed stroomt graag naar het laagste punt. Er staat hierdoor vaak veel druk op je benen. En het resultaat hiervan? Stuwingen, oftewel: vervelende spataderen.

Dus: dit keer gooien we niet de handjes, maar de beentjes in de lucht! Leg je benen eens omhoog als je ‘s avonds op de bank ploft. Of leg een kussen onder je voeten als je gaat slapen.

3. Ga niet té strak in het pak

Strakke, nauwsluitende kleding maakt het lastig voor de bloedcirculatie om normaal te functioneren. En laat dát nu net de ideale gelegenheid zijn voor spataderen om te verschijnen.

Als je spataderen wil voorkomen, dan kan je beter voor wijde, luchtige kledingstukken kiezen die niet knellen.

4. Neem een koude douche

Een koude douche maakt de vaten een stuk elastischer. Dit maakt de bloedsomloop makkelijker en daarmee het risico op spataderen kleiner.

Zit je écht niet te wachten op een ijsdouche? Begrijpelijk. Kies er dan voor om alleen je benen even te spoelen met een straal koud water.

5. Tijd voor een massage

Een beenmassage bevordert de bloedcirculatie. Een goede circulatie helpt niet alleen tegen spataderen, maar ook tegen rusteloze benen en koude voeten.

Begin met het masseren bij je voeten en werk dan langzaam omhoog. En als je je partner even lief aankijkt, dan wil hij/zij het misschien wel voor je doen… Dat maakt het een stuk fijner, toch?

Spataderen behandelen

Wil je écht van die spataderen af? Dan zul je professionele hulp moeten inschakelen. Overleg met jouw arts over welke behandelmethode het meest geschikt is. Dit zijn een aantal opties:

1. Strippen

Strippen is de bekendste methode om spataderen te behandelen. De spataderen worden onder gehele of plaatselijke verdoving verwijderd. De kans dat de spataderen terugkomen is klein, maar het wordt niet volledig uitgesloten.

2. Dichtspuiten

Bij deze behandeling worden de spataderen ingespoten met vloeistof of schuim. Dit hangt af van de grootte. Het is een minder heftige ingreep dan strippen, maar de kans dat de spataderen terugkomen, is dan ook groter.

3. Lasertherapie

Er wordt bij lasertherapie een draadje in de spataderen gebracht. De draad geeft warmte af en hierdoor schroeit de ader dicht. De kans dat de spataderen in de komende drie jaar terugkomen is klein, maar het effect op langere termijn is nog niet bekend.

9 manieren waarop je vagina verandert als je zwanger bent

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme