Wordt jouw kind de nieuwe Jeff Bezos? 4x zo stimuleer je creativiteit bij kinderen

Kinderen Valéry de Voijs 16 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Een creatief kind, wie wil dat nu niet? Van getalenteerde kunstenaars tot de de ‘out of the box‘ denkers: creativiteit zal het leven van jouw kind in veel aspecten verrijken. Laat jij daar nu een steentje aan kunnen bijdragen. Op deze manieren kun jij namelijk de creativiteit van je kinderen stimuleren.

Wanneer jij aan creativiteit denkt, zul je waarschijnlijk meteen denken aan de kunstenaars en artistiekelingen. Er zijn tal van kunstvormen waarbij creatieve kinderen hun ei kwijt kunnen. Maar creativiteit is meer dan kunst. Wist je bijvoorbeeld dat de grootste entrepreneurs van de wereld heel creatief zijn (of waren)? Denk bijvoorbeeld aan een Steve Jobs, Bill Gates, Jeff Bezos, Walt Disney, Mark Zuckerberg; zo kunnen we nog wel even doorgaan, maar you get the point.

Creativiteit stimuleren

Het moge duidelijk zijn dat creativiteit een belangrijke rol kan spelen in het leven van jouw kiddo. Of zij het later zullen toepassen op de werkvloer, of de muziekstudio induiken; kinderen zullen profiteren van hun creatieve brein. Op deze manier kun jij een steentje bijdragen.

Lees hardop voor

Verhalen zijn ontzettend belangrijk. Niet alleen verbindt het mensen en culturen met elkaar, ze wekken ook nieuwsgierigheid en verruimen onze fantasieën. Je zult deze nieuwsgierigheid en creativiteit kunnen stimuleren door je kinderen voor te lezen. Geen fan van kinderlijke literatuur? Laat je fantasie de vrije loop en bedenk zelf mooie verhalen. Vertel ze verhalen over grote avonturen, over science fiction figuren, bekende mythes of mysterieuze legenden.

Zien = worden

Er kan geen citaat meer toepasbaar zijn dan de bekende quote “you can’t be what you can’t see.” Met andere woorden: kinderen volgen voorbeelden uit hun omgeving. Neem je kinderen dus mee naar musea, galerieën, fototentoonstellingen, theaters en bioscopen. Op deze manier wordt je kind blootgesteld aan een nieuwe wereld, waardoor zijn fantasie en creativiteit gestimuleerd worden.

Reflecteren

Creatief denken kan onwijs veel voordelen opleveren. Kinderen met een creatief brein zullen over het algemeen goed zijn in probleemoplossend denken. Zij zullen vaak vindingrijk zijn en goed kunnen samenwerken. Het goede nieuws is dat jouw kind helemaal geen bijzonder talent hoeft te bezitten om creatief te zijn. Je kunt creatief denken al heel gemakkelijk stimuleren door bepaalde vragen te stellen. In plaats van de veelgebruikte “Wat een mooie tekening heb je gemaakt, goed zo!”, zou je andere vragen kunnen stellen waarbij kinderen leren te reflecteren over het proces, zoals: “Hoe vond je het tekenen?” En: “Waarom heb je voor deze kleuren gekozen?”

Meer schermtijd = minder creativiteit

Je wordt ermee doodgegooid: termen als schermtijd. adviezen over screentime of effecten van blauw licht. De effecten van screentime zijn ondertussen bekend, maar wist je dat schermtijd ook invloed kan hebben op de ontwikkeling van creativiteit? Het was Bill Gates himself die de optie introduceerde om screentime te controleren. Hij zag namelijk bij zijn eigen dochter het effect van de schermtijd op haar creativiteit.

Nieuwe aflevering van Netflix-kinderserie toont non-binaire bizon die uit de kast komt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme