Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Algemeen 20 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

De juiste woorden kwijt? 4x tips om iemand te troosten

Je hebt het vast weleens meegemaakt: je zit met je beste vriendin op het terras, en zodra er drie wijntjes doorheen zijn, en dat gevoelige onderwerp op tafel komt begint ze te huilen. En niet zomaar het huilen waarbij ze voorzichtig één traantje uit haar ooghoek wegpinkt, maar het volle circus vindt plaats, waarbij ze het gesnik niet meer onder controle heeft. Voor als je even niet weet wat je moet of zeggen… hier vier tips hoe je het beste iemand kan troosten.

Als jij altijd precies weet wat je moet doen of zeggen, en met een engelengeduld de verdrietige vriendin in kwestie kan laten uithuilen, en wonderbaarlijk précies de juiste woorden vindt, is dit artikel niet geschikt voor je. Voor de rest… read and learn:

Tips om iemand te troosten

Komen ze:

1. Let op verdoving

Het is heel normaal, en juist goed om emoties te ervaren. Als je merkt dat iemand deze emoties onderdrukt, door bijvoorbeeld slaappilletjes, drank of drugs kan je aan de bel trekken. En nee, je zus zal je niet dankbaar zijn als jij die wijnfles afpakt, maar uiteindelijk zal ze je dankbaar zijn.

Uit eigen ervaring herken je het vast ook: super K om dat verdriet te voelen… maar you know what they say: de enige manier om ergens overheen te komen is om er doorheen te gaan.

2. Geef geen antwoorden

Niets is zo vervelend als jij uithuilt om die relatie en een ongevraagde wijsneus komt met dingen als ‘het is vast ergens goed voor’ of ‘er zijn nog genoeg vissen in de zee’. Dat zal vast wel allemaal, maar op dit moment ben je gewoon te druk met je verdriet en sta je niet te wachten op dit soort dingen.

Zo is dat ook voor een ander. Zit iemand nog midden in z’n verdriet? Houd dan dit soort zinnetjes even voor je. Voor jou als buitenstaander is het misschien makkelijker om het grote geheel te zien en de vinger ergens op te leggen, maar de ander heeft daar misschien iets meer tijd voor nodig.

3. Maak er geen wedstrijd van

Vertelt je partner over het overlijden van zijn achterneefje, en is hij daar verdrietig om? Begin dan niet over je eigen verlies van je moeder. Verdriet kun je niet vergelijken, en niets is zo irritant als het een wedstrijd lijkt wie het meeste verdriet heeft.

Natuurlijk kun je later in het verwerkingsproces vast wel eens over jouw ervaring praten, en aangeven hoe jij met bepaalde situaties bent omgegaan. Maar op moment suprême kun je dat verhaal maar beter even achterwege laten.

4. Weest stil

Vaak als iemand verdrietig is voel je je ongemakkelijk en wil je de ander helpen. Je vind die stilte super awkward en wilt dat doorbreken door iets te zeggen. Maar dat is helemaal niet nodig. Laat de ander maar lekker uithuilen. Woorden komen vanzelf wel.

De magische kracht van deze troostende moeder zinnen voor het slapengaan

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme