Middagdutjes zijn oké! 9x Tips voor thuiswerken met kids

Lifestyle Els van Asseldonk 9 aug 2021
Leestijd: 3 minuten

Was je eerst óf een thuisblijfmoeder óf een werkende moeder, inmiddels zijn ook die functies gemixt en is thuiswerken heel normaal geworden. Werk je regelmatig thuis en zijn je kinderen er dan ook? Dan weet je als geen ander de finesse van deze op het oog mission impossible.

Naast de stress van je deadlines, telefoontjes ben je ook nog eens druk met blokkentorens en fruithapjes. Soms, maar eigenlijk altijd, alsof het de wet van Murphy is, allemaal tegelijk. Je zou staand kunnen werken, met je baby in een draagzak, of laat je kind in de speelbox spelen. Maar zodra ze ouder (en mobiel!) worden, wordt dat lastiger.

Thuiswerken

Of je er nu zelf voor kiest, of de situatie het nu eenmaal niet anders toelaat: deze tips kunnen het thuiswerken wat gemakkelijker maken.

1. Middagslaapje is werktijd

Hoe chaotisch je ochtend ook is verlopen, je hebt altijd de zekerheid dat je in de middag twee uur ongestoord kunt werken (hopelijk gaan je kinderen nog naar bed). Gebruik deze tijd dus om al je telefoontjes af te handelen en taken af te ronden. Mailen komt later wel weer.

2. Co-work

Als het even kan, zet dan je kind naast je aan tafel en laat hem/haar wat kleuren, een puzzel maken of kleien. Ofwel: werken net als mama. Bereid jezelf erop voor dat je na twee seconden alweer gestoord wordt, maar probeer toch je tijd te gebruiken.

3. Investeer in een laptop

Niets is zo irritant als in een hoekje te moeten gaan werken en dat je kind aan de andere kant van de kamer iets aan het uitvreten is. Investeer in een goede laptop zodat je overal in huis kunt werken. Niet alleen fijn voor het thuiswerken, maar ook voor die Netflix avondjes in bad

4. Plan niet een volle werkdag

8 uur straight werken lukt niet wanneer je voor de kinderen moet zorgen en er geen oppas of partner in de buurt is. Daarbij is het ook goed om wat uren tussendoor te plannen om een stukje te gaan fietsen of samen te spelen. De laptop is dan uit, je telefoon uit je handen en je hebt ruim baan om even helemaal mama te zijn.

5. Sta vroeg op

Moet je veel doen? Maak dan de keuze: óf laat naar bed, óf vroeg opstaan. En aangezien de meeste mensen ‘s morgens het meest productief zijn adviseren wij het laatste. Hoe vervelend het ook voelt wanneer de wekker gaat. In het uurtje werken voordat je kinderen opstaan kun je al zóveel doen.

6. Raak je gefrustreerd? Laat je werk dan even voor wat het is

Soms wordt je gewoon eventjes, heel eventjes, gek van het feit dat er twee dingen om je aandacht schreeuwen. Ga dan liever even een boekje lezen met de kleine, dan ga je daarna ook rustiger en positiever aan het werk.

7. Doe huishoudelijke klussen in de tijd samen met je kind

Misschien deed je eerder die klusjes in de tijd dat je peuter sliep, maar nu je mag/moet thuiswerken gaat dat dus niet meer. Doe deze huishoudelijke klussen liever in jullie tijd samen en laat je kind ‘helpen’ met het schoonmaken van de badkamer, keuken of kamer.

8. Verdeel je tijd met een andere moeder

Heeft je buurvrouw ook een eigen bedrijfje en werkt ze vanuit huis? Maak dan een plan om op elkaars kinderen te passen een paar middagen in de week. Zo krijgen jullie allebei flink wat werk gedaan, zonder dat je bakken geld uitgeeft aan een oppas of opvang. Want ja: hulp vragen is oké.

9. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar blijf fexibel

Sommige dagen zijn gewoon lastig en op dat moment lijkt alles tegen te zitten. Accepteer dat je er op sommige dagen meer voor je kind bent en andere meer voor je werk.

Ondanks alles kun jij én je carrière najagen en er voor je kinderen zijn. Natuurlijk vergt het nogal wat balanceerwerk, maar het kan wel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme