Gezinsuitbreiding? Deze angsten heeft iedere ouder bij een tweede kind

Ouderschap Valéry de Voijs 29 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Iedere aanstaande ouder is weleens bang. De één is misschien wat angstiger dan de ander, maar iedere vrouw die voor het eerst zwanger is zal zich weleens zorgen maken over de zwangerschap, de bevalling of de opvoeding. Wanneer jij denkt dat die angsten bij een tweede bevalling over zullen zijn, dan heb je het mooi mis. Bijna iedere moeder zal deze angsten bij een tweede kind herkennen.

Dus nee, jij bent niet alleen. Alle ouders maken zich druk of ze hun aandacht wel goed kunnen verdelen. Trust us. 

Angsten bij je tweede kind

Heel leuk die gezinsuitbreiding, maar hoe moet je dat in hemelsnaam gaan financieren? Deze, en andere angsten zullen alle ouders herkennen wanneer ze denken aan een tweede kind.

Wat als ik niet evenveel van mijn tweede zal houden?

Iedere moeder zal deze angst bij een tweede kind herkennen. Wat als ik niet zoveel van het tweede kind kan houden als van mijn eerste? Die vraag zal regelmatig door je hoofd spoken. Het enige cliché antwoord wat Famme kan geven is: dat kun je wel. Dat zul je vanzelf zien. Hier heb je tijdens de zwangerschap nog helemaal niets aan, maar geloof ons. Je moederhart is oneindig groot.

Wat als ik mijn aandacht niet kan verdelen?

Oke, heel leuk dat mijn moederhart groot genoeg is, maar in the end of the day heb ik maar twee handen. Hoe ga ik mijn tijd en aandacht verdelen over twee kinderen?

Ook daar kunnen wij je in gerust stellen.Het zal misschien even wennen zijn om opeens met twee kinderen tegelijk bezig te zijn, maar je zult zien dat je dit prima kan combineren. Krijgt de baby een schone luier? Die grote zus kan helpen bij het verschonen. Zit de baby even bij mama op schoot? Dan mag de grote broer op het andere been.

Wat als mijn kinderen elkaar niet leuk vinden?

Hier kunnen we kort over zijn: deze angst zal gegarandeerd werkelijkheid worden. Want nee, je kids zullen elkaar soms de haren uit het hoofd trekken. Soms. Andere keren zullen ze onafscheidelijk door het leven gaan. Zo gaat het nu eenmaal. Als jij broers of zussen hebt zul je weten hoe het is. Relaties veranderen, maar de liefde voor je broers of zussen zal er altijd zijn.

Wat als ik het niet kan betalen?

Wij kunnen niet in jouw portemonnee kijken, dus bless you als jij je nooit zorgen hoeft te maken over je financiën. Maar waarschijnlijk zullen de meesten van ons toch rekening moeten houden wat er iedere maand wordt afgeschreven. Je gezin is nu gewend aan een uitgavenpatroon en dat zal bij een tweede kind natuurlijk gaan veranderen. Want wees eerlijk: kids zijn nu eenmaal mega duur (gemiddeld zo’n 80.000 euro).

Het belangrijkste is dat je jezelf niet gek maakt en jouw uitgaven niet vergelijkt met andere ouders. Het ene kind speelt met een racebaan van 150 euro terwijl de ander met een zakje stenen speelt. Wat maakt het uit? Je doet het goed. Leer budgetteren, vertrouw op jezelf en wees niet te streng voor jezelf.

Dit gebeurt met je mentale welzijn als je een tweede kind krijgt

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme