Vaderschapsverlof: wat houdt het in en wat is het verschil met ouderschapsverlof?

Ouderschap Wilma Groothuis 5 jun 2024
Leestijd: 3 minuten

Waarschijnlijk weet je wel dat vaders tegenwoordig meer verlof krijgen als ze een kindje krijgen dan een aantal jaar geleden. Maar wat houdt het vaderschapsverlof nou precies in, hoelang is dit verlof en wat is het verschil met ouderschapsverlof?

Famme legt je alles uit wat je wilt weten over het vaderschapsverlof.

Wat is vaderschapsverlof?

Dat zwangere vrouwen zwangerschapsverlof en daarna bevallingsverlof hebben, weten de meesten wel. Gelukkig hebben ook de partners van zwangere vrouwen recht op verlof. Dit wordt vaderschapsverlof, geboorteverlof of partnerverlof genoemd. Tegenwoordig hebben partners recht op zes weken vaderschapsverlof. Dit geldt voor vaders die in loondienst werken, zij krijgen in die tijd een uitkering van maximaal 70 procent van hun loon of van het maximumdagloon.

Waar de partners vroeger maar twee dagen verlof kregen nadat zij een kind hadden gekregen, werd dit in 2019 veranderd in één werkweek. Sinds juli 2020 krijgen de partners bij deze week nog vijf weken erbij, ook wel het aanvullend geboorteverlof genoemd. Zo kom je op zes keer het aantal uur dat een partner in een week werkt. Dit is het vaderschapsverlof.

Wat is ouderschapsverlof?

Maar dat is niet alles. Naast het vaderschapsverlof hebben partners die in loondienst werken, net als de zwangere vrouwen zelf, ook recht op 26 weken ouderschapsverlof. Dat is dan 26 keer het aantal uur dat je per week werkt. Tijdens het grootste gedeelte van dit verlof wordt het salaris niet doorbetaald, dus heb je onbetaald verlof.

Sinds augustus 2022 mogen alle ouders van deze 26 weken negen weken gedeeltelijk betaald opnemen. Zij krijgen die negen weken dan 70 procent van het dagloon uitbetaald, met een maximum van 70 procent van het maximum dagloon. Wel is het zo dat ouders deze negen weken moeten opnemen in het eerste levensjaar van hun kind.

Drie weken verlof

Joris (28) wordt binnenkort voor het eerst vader. Hij is in loondienst en heeft dus ook recht op vaderschapsverlof en ouderschapsverlof. Hoe gaat hij dit inzetten? “Na de bevalling neem ik eerst drie weken vaderschapsverlof achter elkaar op”, vertelt Joris. “Ik vind het fijn om na de geboorte een paar weken met ons gezin te zijn, maar ik hoefde niet gelijk zes weken achter elkaar verlof te nemen.”

Wat was zijn reden daarvoor? “Ik vind zes weken niet werken wel erg lang, en op die manier houd ik meer vaderschapsverlof over die ik daarna voor een langere tijd kan blijven inzetten. Zo wil ik na die drie weken één dag in de week vaderschapsverlof inzetten en als die zes weken in totaal op zijn, blijf ik één dag in de week verlof houden, maar dan zet ik mijn ouderschapsverlof in.”

Niet naar de kinderopvang

Er is nog een andere reden dat Joris op deze manier zijn verlof inzet. “Mijn vrouw gaat na haar bevallingsverlof twee dagen in de week werken. Eén van die dagen ben ik thuis met ons kindje en de andere dag gaat zij naar mijn schoonouders toe. Op deze manier hoeft onze dochter het eerste jaar niet naar de kinderopvang toe, wat wij een prettig idee vinden.”

Op deze 4 soorten verlof heb je recht als je een kind krijgt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen