3x manieren waarop het moederschap meer zelfvertrouwen kan geven

Ouderschap Valéry de Voijs 5 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Het is waarschijnlijk de meest uitdagende – en tegelijkertijd meest dankbare taak in het leven: het verzorgen en opvoeden van een klein mensje. Hoe zwaar (denk aan al die gebroken nachten) en slopend (denk aan het lichamelijk herstel na de bevalling) en vermoeiend (denk aan het continue voeden en verschonen) het moederschap ook is: in the end of the day kun je trots zijn op de mama die je bent. Het moederschap geeft je namelijk een behoorlijke portie aan zelfvertrouwen.

Zo geeft het moederschap zelfvertrouwen

Het moederschap kan je ‘maken of breken’. Wanneer je bedolven raakt onder de stress, vermoeidheid en emotionele buien, zul je niet kunnen genieten van het moederschap. Heel zonde natuurlijk, want het ouderschap kan ook ontzettend mooi zijn. Met deze tips kun je het moederschap op de juiste manier inzetten, zodat jij meer zelfvertrouwen krijgt.

1. Luister naar je intuïtie

Heel fijn dat er veel boeken bestaan met informatie over het moederschap. En geweldig dat er steeds meer podcasts worden opgenomen waarin experts allerlei tips geven over het opvoeden. Maar er is maar één ‘echte’ raadgever: dat ben jij zelf. Jij hebt jouw baby immers zelf gedragen en gebaard. Dus je mag er vanuit gaan dat je moedergevoel en intuïtie vaak juist zijn.

2. Koester je lichaam

Je lichaam zal na de bevalling behoorlijk veranderd zijn. Of je nu vaginaal bent bevallen of middels een keizersnede: je lichaam zal (vooral het eerste jaar) heel anders zijn. Door met liefde en aandacht naar je lichaam te kijken, zul je meer zelfvertrouwen voelen. Koester je lijf; het heeft immers je kleintje gedurende ruim negen maanden gedragen.

3. Plan rustmomenten in

Als (kersverse) moeder ben je alleen maar aan het rennen, verzorgen, plannen en racen. Op die manier is er geen ruimte om te reflecteren en stil te zijn; terwijl de rustmomenten juist noodzakelijk zijn. Neem genoeg van deze momentjes in stilte. Alleen dan kun je tot het besef komen dat je het eigenlijk super goed doet en jij het moederschap heel goed draagt.

Geen partner maar wel een kinderwens? Elisabeth kiest voor een donor

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen