Geen partner maar wel een kinderwens? Elisabeth kiest voor een donor

Persoonlijk Julia van Buuren 30 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Kinderen krijgen is het allermooiste wat er is, maar wat nou als je niet de juiste partner hebt gevonden? Elisabeth (36) besloot om zelf actie te ondernemen en wil moeder worden met behulp van een donor.

Grote kinderwens

“Ik wist altijd al 100 procent zeker dat ik moeder wilde worden. Een lange tijd hoopte ik dat ik een man zou vinden die bij mij past en waar ik het avontuur mee aan wil gaan, alleen is dit niet gelukt. De tijd begon steeds sneller te tikken en het voelde als nu of nooit. Ik besloot om niet langer te wachten en er alleen voor te gaan.

De opties overwegen

Bij de fertiliteitskliniek overwoog ik de opties die ik had en wilde ik in eerste instantie mijn eitjes laten invriezen. Toen ik erachter kwam dat dit erg prijzig is en dat je later alsnog een IVF-traject moet volgen, zag ik er toch van af. Waarom zou ik zoveel geld uitgeven aan iets wat ik nu al wil? Daarom besloot ik te kiezen voor inseminatie en op zoek te gaan naar een donor.

De donorvader

Al snel vond ik via de Europese spermabank mijn Deense donor. In tegenstelling tot de lange wachtlijsten bij de Nederlandse spermabank, kon ik hier gelijk terecht.

Ook heb ik veel informatie over de donorvader; zo heb ik zijn medische informatie, een foto van hem als kind, een brief waarin staat waarom hij ervoor heeft gekozen om donor te worden en weet ik wat voor werk hij doet. Mijn kind kan vanaf zijn achttiende zelfs contact opnemen met hem. Al deze informatie gaf mij de bevestiging om ermee door te gaan.

Bewust kiezen voor het alleenstaande moederschap

Toen ik in mijn omgeving vertelde dat ik bewust alleenstaande moeder wil worden met behulp van een donor, waren de meeste reacties positief.

Ondanks dat mijn kind zonder vader opgroeit, denk ik dat hij niks tekort zal komen. Ik heb een grote vriendengroep en genoeg mannelijke rolmodellen. Mijn kindje zal van mij en de mensen om mij heen alle liefde krijgen die hij of zij verdient.

‘Ik kan niet wachten om moeder te worden’

Ik kijk er enorm naar uit om moeder te worden en kan niet wachten totdat ik mijn kindje in mijn armen heb. Op dit moment onderga ik nog allerlei medische onderzoeken, maar ik hoop in september mijn langverwachte zwangerschap aan te mogen kondigen.”

Dilemma: ‘Zal ik mijn beste vriend vragen om zaaddonor te worden?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen