BAM worden? ‘Is jouw kinderwens belangrijker dan een kind mét biologische vader?’

Zwanger Laura Saija 29 okt 2022
Leestijd: 4 minuten

Op Facebook deelden we het dilemma van Cleo (37). Het dilemma luidde: “Zal ik wel of niet bewust alleenstaande moeder worden?” Hier hadden meer dan driehonderd Famme-lezeressen een mening over.

En dus delen wij een greep uit de reacties.

BAM worden

Het zit Cleo (37) niet mee in de liefde. Na een aantal stukgelopen relaties heeft ze nog steeds niet het gezin dat ze zou willen hebben. “Ik had altijd gedacht dat ik rond mijn dertigste getrouwd zou zijn en twee kinderen zou hebben. Helaas is mijn leven anders gelopen. Ik heb nooit haast gehad, tot nu. Ik ben inmiddels 37 en kan nu waarschijnlijk nog zwanger worden en een kind krijgen. Over een paar jaar lukt dat misschien niet meer.” Lees hier het hele verhaal van Cleo.

Meningen van Famme-lezeressen

De meningen over dit onderwerp zijn verdeeld. Hieronder lees je de meningen van Famme-lezeressen over het dilemma van Cleo om BAM te worden.

Wel BAM worden

An – “Doen! Ik was 34 toen ik traject startte. Als je mij gevraagd had of ik een man voor het leven zonder kinderen wilde of een kind en de rest van je leven zonder man moest leven, zou ik geen seconde nadenken! Ondertussen al zes jaar BAM en nog geen seconde spijt van gehad.”

Natisja – “Ik denk dat een kind met een alleenstaande moeder veel gelukkiger is dan een kind van gescheiden ouders dat elke week moeten verhuizen en altijd één iemand moeten missen. Een bewust alleenstaande moeder heeft haar kind haar hele leven bij zich en kan volledig zelf beslissen hoe ze haar kind groot brengt. Een alleenstaande moeder moet haar kids de helft van hun leven missen!”

Annet – “Ik ben er voor gegaan. Twee kinderen nu vier en zes en nog iedere dag blij dat ik het aan gedurfd heb. Een vriendin gaf mij een tip. ‘Bedenk wat je echt wilt, als het antwoord ja is komen de praktische zaken ook wel goed.’”

Nathanie – “Een paar jaar geleden was ik zeven jaar single. De laatste jaren van mijn single leven had ik me voorgenomen om BAM te worden, mocht ik niemand meer tegen komen. Toen kwam ik iemand tegen. Nu ben ik een paar jaar verder in de relatie, maar geen moeder…”

Ankie – “In mijn tijd heette het bommoeder. Ik woonde op kamers, werkte veertig uur per week in een winkel. Had geen tijd, geen ruimte en niet voldoende inkomen voor een kind. Ik heb mijn wens om moeder te worden voorbij moeten laten gaan. Nu ik ouder word,  zie ik mijn generatiegenoten oma worden. Een tweede gemiste kans. Gemis blijft. Als je de mogelijkheid hebt, de ruimte en de tijd zou ik er voor gaan. Nu kan het nog.”

Eline “Doen. En niet langer wachten! Mijn moeilijkste maar beste keuze ooit. Ik ben na een traject van vijf jaar op mijn 42-jarige leeftijd bevallen van een prachtige dochter.  Ze is inmiddels tien jaar en we genieten zo intens samen.”

Niet BAM worden

Syl – “Ik vind dat optimaal gezien elk kind geboren mag worden met zijn eigen vader in de omgeving. Bedenk of jouw kinderwens als single mom belangrijker is dan een kind dat zonder biologische vader opgroeit. Denk je vanuit jezelf of vanuit het kind?”

Willeke – “Je kunt ook zorgen dat je kind wel een vader heeft. Ook al heb je geen relatie. Mijn jongste zoon heb ik mogen krijgen met een wensvader die ik heb ontmoet via meerdangewenst.nl. Hij heeft nu zelfs een papa en een soort van papa zoals hij zelf zegt.”

Michelle – “Ik zou wel eens de BAM-kindjes willen horen die opgroeien zonder vader. Ik zou me een leven zonder mijn vader niet kunnen voorstellen, dat zou een enorm gemis zijn.”

Nicole “Afgezien dat het leven als alleenstaande moeder kei zwaar is, kan je niet incalculeren of een kind geen vader mist. Ieder kind is anders. Ik ben onbewust alleenstaande moeder en mijn kind heeft gewoon een vader en zelfs dan mist ze het om een vader in huis te hebben. Ik weet zeker dat ik de keuze zelf nooit zou maken.”

Ellen “Ik ben ongewenst alleenstaande moeder geweest, ik zeg niet doen. Mijn dochter heeft altijd een vaderfiguur gemist. Je kunt nog zo veel van je kind houden en nog zo je best doen. Een kind verdient echt twee ouders.”

Zal ik mijn keuze voor de babynaam doordrukken? 8x jullie mening

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme