Dilemma: ‘Ben ik met mijn 43 jaar niet te oud om een kind te krijgen?’

Persoonlijk Vera Guldemeester 12 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Regelmatig krijgen we bij Famme vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Susan haar dilemma voor: “Zal ik met mijn 43 jaar nog voor een kind gaan of niet?”

“Ik ben altijd dol op kinderen geweest en wist dan ook al van jongs af aan dat ik kinderen wilde. Ik vond het rond mijn 35ste dan ook jammer dat ik nog steeds niet de prins op het witte paard was tegengekomen. Mijn vriendinnen zeiden dat ik BAM moeder kon worden, maar ik wilde alleen kinderen met een partner. Toen ik vorig jaar Ramon in op een datingapp tegenkwam, leek mijn droom uit te komen. Een leuke man die dol op mij was en ook openstond om vader te worden.

Is 43 jaar te oud of niet?

Ramon en ik wilden elkaar eerst goed leren kennen voordat we volgende stappen zouden gaan zetten. We hebben afgelopen tijd veel gepraat over kinderen en of we niet te oud zijn om voor een kind te gaan. Ramon is namelijk nog ouder dan ik. Kunnen we het maken om de baby oude ouders te geven? En zou het kindje, als het al lukt, wel gezond zijn?

Vrienden verklaren ons voor gek

We hebben een grote vriendengroep. De helft heeft kinderen van rond de tien jaar en de andere helft heeft bewust geen kinderen. Toen wij over ons dilemma vertelden, verklaarden ze ons stuk voor stuk voor gek. De vrienden die al kinderen hebben zeiden dat het hebben van kinderen best zwaar is, zeker als je er pas op onze leeftijd mee zou beginnen. Ramon en ik snappen echt wel dat het niet makkelijk zal worden, maar toch blijft het in ons hoofd zitten. Het lijkt ons namelijk fantastisch om zo’n kleintje op te zien groeien.

Dilemma

Ramon is wat makkelijker dan ik en zegt dat we er gewoon voor moeten gaan. Hij zegt dat het kind vanzelf groot wordt, ook met ouders die ouder zijn. Ik denk meer na over alles wat erbij komt kijken, waaronder hulp bij het opvoeden van ons kind. Onze ouders zijn al overleden en we hebben verder geen familie om op terug te vallen. Als we besluiten om ervoor te gaan, dan lijkt het mij ook erg moeilijk als we er achter komen dat het vanwege onze leeftijd niet meer lukt. Het is een moeilijk dilemma, waar ik niet heel lang meer over na kan denken. De tijd tikt namelijk door.”

Dilemma: ‘Zal ik mijn kind wel of niet vijf dagen per week naar het kinderdagverblijf brengen?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen