Horizontaal ouderschap: zo kun je creatief met je kind spelen terwijl je zelf blijft liggen

Ouderschap Wilma Groothuis 12 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Natuurlijk, je houdt van je kinderen en je bent dol op ze, maar soms kun je ze ook achter het behang plakken. Wil je gewoon eventjes rust, even een momentje voor jezelf. Goed nieuws: dat kan! Namelijk met horizontaal ouderschap.

Met het boek horizontaal ouderschap kun jij je kinderen creatief bezig houden terwijl je zelf rust. Klinkt geweldig? Het enige wat je nodig hebt, is een comfortabele ondergrond, een paar huishoudelijke artikelen en de verbeelding van je kind. Op die manier kan ook jij de kunst van horizontaal ouderschap onder de knie krijgen.

Je kinderen vermaken met horizontaal ouderschap

De term ‘horizontaal ouderschap’ komt uit het gelijknamige boek van journalist Michelle Woo. Woo is zelf moeder en ondervond op haar eigen manier dat ze dit boek goed kon gebruiken. “‘Doe nou even rustig’, zeg ik vaak tegen mijn dochtertje Maggie, zo ongeveer vanaf het moment dat ze leerde lopen. Als klein kind stoof ze als een dolle eekhoorn door het huis, wilde nu eens hier met me spelen, dan weer daar, en dan toch weer hier”, schrijft Woo in de introductie van haar boek.

Schrikbarend verschil in energieniveau

Zelf wilde Woo eigenlijk maar één ding: haar gesloopte lijf niet hoeven verplaatsen. “Wie ouder wordt, komt er al snel achter dat er een schrikbarend verschil is in energieniveau tussen kleine kinderen en volwassenen. Je probeert ze bij te benen, maar soms breng je het gewoon niet op – misschien heb je een zware dag gehad op je werk, voel je je niet helemaal lekker of ben je gewoon veertig”, schrijft ze. Tot ze het geheim ontdekte om met dit ‘probleem’ om te gaan. Als je je kinderen bezighoudt met allerlei spelletjes, hoef jij alleen maar te liggen en mee te doen. In het boek staan vijftig spelletjes die je met je kinderen kunt doen. Het enige wat jij daarbij hoeft te doen, is op de bank of de vloer liggen.

horizontaal ouderschap
Bron: Boycott Books

Sproetenstelsels of een tortilla

Maar aan wat voor spelletjes moet je eigenlijk denken bij horizontaal ouderschap? Het kan volgens Woo heel simpel zijn. “Heb je een markeerstift? Laat je kind ‘sproetenstelsels’ maken door de pigmentvlekjes op je rug met elkaar te verbinden. Heb je afplaktape in huis? Mooi. Je kind maakt deel uit van een forensisch onderzoeksteam en moet de omtrek van je lichaam markeren van het lichaam van een slachtoffer (lees: van jou). Heb je een paar dekens in de buurt? Perfect. Je bent een tortilla die wordt opgerold door een kleine burrito-maker.”

Kun jij niet wachten tot je dit boek in handen hebt? Hier kun je hem kopen!

Wat je kunt zeggen in plaats van ‘nee’ tegen je kind

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme