Dilemma: ‘Zal ik eerder stoppen met werken, ondanks dat dit niet wordt geadviseerd?’

Persoonlijk Wilma Groothuis 30 mei 2024
Leestijd: 4 minuten

Regelmatig krijgen we vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Nikki (26) haar dilemma voor: “Zal ik eerder stoppen met werken, ondanks dat dit niet wordt geadviseerd?” 

“Momenteel ben ik 31 weken zwanger van mijn eerste kindje. Mijn man en ik zijn dolgelukkig, we kunnen niet wachten tot we straks met z’n drietjes zijn. De zwangerschap is gelukkig redelijk goed verlopen. Aan het begin was ik wel misselijk en vermoeid, maar daarna voelde ik me een tijd weer heel goed. Tot eigenlijk de laatste paar weken.

Vermoeider

Sinds week 28 ben ik opeens weer een stuk vermoeider. Alles kost me enorm veel energie: werk, het huishouden en zelfs na een gezellige middag met een vriendin ben ik helemaal kapot. En dat terwijl ik verder eigenlijk geen andere klachten heb. Ik heb geen bekkenpijn, bandenpijn of andere vervelende kwaaltjes.

Ik ga een paar dagen in de week naar kantoor en na zo’n dag ben ik hartstikke moe. Niet alleen als ik naar kantoor ga trouwens, ook na de dagen dat ik thuiswerk kan ik best vermoeid zijn. Officieel staat mijn verlof vanaf week 36 gepland, maar nu twijfel ik of ik niet toch eerder moet stoppen met werken. Mijn werk lijdt er op zich nog niet onder, ik ben nog best productief, het is vooral daarna, als ik tot rust kom.

Naar mijn lichaam luisteren

Ik heb mijn ‘klachten’ wel met de verloskundige besproken en zij zei dat het normaal is dat ik nu weer vermoeider ben en dat alles meer energie kost. Het wordt ook steeds zwaarder, dat ga je heus wel merken, zei ze. Volgens haar moet ik gewoon goed naar mijn lichaam luisteren. En dat snap ik wel, alleen vind ik dat dus lastig.

Je hoort regelmatig dat zwangere vrouwen eerder moeten stoppen met werken vanwege bijvoorbeeld een zwangerschapsvergiftiging, zwangerschapsdiabetes, een te hoge bloeddruk of bekkenpijn. Maar dat heb ik niet, ik ben ‘alleen maar’ vermoeid. Daarom twijfel ik dus of ik eerder moet stoppen met werken, omdat het er dus eigenlijk gewoon bijhoort.

Wat is het beste voor mij?

Maar van het idee dat ik nog tot 36 weken moet werken, of zelfs bij 34 weken al, word ik eigenlijk gek. Als ik thuis ben, lig ik voornamelijk op de bank of in bed en als er iets moet gebeuren in het huishouden of als ik ergens heen moet, dan moet ik mezelf er echt toe zetten. Mijn leidinggevende is hartstikke aardig en denkt zeker mee, maar zij heeft wel aangegeven dat echt alleen ik kan beslissen wat het beste is voor mij.

Nu twijfel ik dus: zal ik eerder stoppen met werken, omdat ik merk dat alles mij gewoon heel veel energie kost? Of zal ik nog even doorgaan, omdat er niet per se een medische reden is om eerder te moeten stoppen en het ook niet wordt geadviseerd door de verloskundige of bijvoorbeeld een huisarts? Ik hoor graag wat jullie denken.”

Tips van de redactie

Wij snappen dat dit een lastig dilemma is, aangezien je je ook nog verantwoordelijk voelt voor je werk. Dat is logisch. Toch zijn wij het ermee eens dat je goed naar je lichaam moet luisteren en volgens ons geeft deze aan dat je nu echt aan jezelf moet denken en een stapje terug mag doen. Je bent al 31 weken zwanger, dat is niet niks, het logisch dat je van alles voelt in je lichaam.

En ook al heb je geen medische reden om eerder te stoppen met werk (waar je ook juist blij om mag zijn), je hebt alle recht om goed voor jezelf te zorgen. Dat kan volgens ons op de volgende manieren:

  • Je stopt met werken, om je volledig op je aanstaande kindje te richten en goed voor jezelf te zorgen. Hier kun je bijvoorbeeld je vakantiedagen voor gebruiken.
  • Als je toch nog niet helemaal wilt stoppen, kun je kijken of je kunt afspreken om bijvoorbeeld alleen thuis te werken. Dan kun je pauzes nemen als het nodig is en je hoeft niet meer te reizen.
  • Je kunt er sowieso voor kiezen om vanaf week 34 verlof te nemen, daar heb je recht op en dan heb je nog de tijd om bepaalde dingen af te ronden en/of over te dragen. Je kunt het tot die tijd misschien langzaam afbouwen als dat mogelijk is.

Veel succes met het vinden van de beste oplossing!

5x ‘ongebruikelijke’ vragen die je kunt stellen voor je zwangerschapsverlof

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen