Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Algemeen 29 apr 2021
Leestijd: 3 minuten

3x momenten waarop dat onderbuikgevoel zo belangrijk is

Goed bedoelde adviezen van je moeder, tips uit zelfhulpboeken en raadzame suggesties op ontelbaar veel websites. Hoewel er geen kant en klaar handboek bestaat die jou piekfijn uitlegt hoe je je leven moet leiden, kom je met alle tips vast al een heel eind. Toch blijft één raadgever misschien nog de meest waardevolle van allemaal: jouw onderbuikgevoel. De volgende keer als je advies nodig hebt, vertrouw dan op je onderbuikgevoel. Dit zijn drie van die momenten waarop je onderbuikgevoel zo belangrijk is.

Je onderbuikgevoel: een combinatie van ervaringen, intuïtie en persoonlijke normen en waarden.. Daar mag je best wel op vertrouwen.

Momenten waarop dat onderbuikgevoel zo belangrijk is

Je hebt het vast al vaak gemerkt: je onderbuikgevoel liegt nooit. Ok, bijna nooit. We hebben vast genoeg situaties verkeerd ingeschat, waardoor we uiteindelijk toch in die file belandde, of met een vervelende date zaten opgescheept. Vooral op deze momenten is het daarom extra belangrijk naar je onderbuikgevoel te luisteren.

1. Belangrijk in de opvoeding

Niet alles over ‘één kam scheren’, ‘ieder heeft zo z’n gebruiksaanwijzing’ en ‘iedere gek heeft z’n gebrek’. We kennen ze vast allemaal: van die cliché uitspraken om aan te geven dat niet iedereen hetzelfde is. En dat is bij kinderen niet anders. Ieder kind heeft zo z’n unieke persoonlijkheid, met eigen behoeften. (Samen met je partner) ken jij jouw kind(eren) het beste, dus om in te schatten waar je zoon of dochter behoefte aan heeft is, kan je onderbuikgevoel een goede raadgever zijn. Jij bent immers degene die hem/haar bijna negen maanden (in je buik!) hebt gedragen, dan mag je best op je eigen buikgevoel vertrouwen.

Saskia voedt haar kinderen luisterend op: ‘Het moederschap heeft mij geholpen mijn intuïtie te vinden’

2. Belangrijk bij keuzemomenten

Of het nu gaat om een carrière switch of de aankoop van die nieuwe schoenen: soms is het lastig in te schatten wat nu de juiste keuze is. Vooral op drukke dagen kunnen we ons laten leiden door alles om ons heen, en is het soms moeilijk om écht bij jezelf te blijven. Door af en toe tijd voor jezelf te nemen, blijf je bij het maken van keuzes dichter bij je eigen gevoel. Voor de één helpt het om eventjes te mediteren, voor de ander heeft bepaalde muziek het gewenste effect. Wat je ook voor jezelf verzint, belangrijk om die kleine momentjes in te plannen zodat je bij het volgende keuzemoment alleen maar even naar je buik hoeft te luisteren.

3.  Belangrijk om te overleven

Dit onderbuikgevoel communiceert 24/7 met ons brein. In een netwerk van neuronen en hormonen worden in ons lichaam constant seintjes en boodschappen doorgegeven naar onze hersenen. Zo laat je lichaam jou weten wanneer je het koud hebt, wanneer het tijd is om iets te eten, of wanneer je het toilet moet opzoeken. Maar naast deze basisbehoeften geeft je onderbuikgevoel jou een waarschuwing als je in een situatie zit die niet helemaal ‘pluis’ is, of  behoedt dit gevoel je van een burn-out. Als je in een stressvolle periode zit, laat dit gevoel je weten even een stapje terug te doen.

Of je nu al een sterk onderbuikgevoel heb ontwikkeld, of je leert er sinds kort vaker naar te luisteren: de tijd voor jezelf nemen en op jezelf vertrouwen helpt je vaak al een heel eind op weg

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme