De boel wassen down under: hoe zit dat nou écht?

Gezondheid Rachelle Abbas 10 apr 2019
Leestijd: 2 minuten

We gaan het hebben over de vagina. En op de een of andere manier kan dat ongemakkelijkheden oproepen, maar dat is nergens voor nodig. Vinden wij, en daarom gaan we het hebben over het schoonmaken van de boel daaronder. Want moet dat nou met zeep of juist niet?

Er zijn genoeg crèmes verkrijgbaar om te zorgen dat jouw flamoes weer naar bloemetjes kan gaan ruiken (moet dat überhaupt?), daarnaast kun je ook een DIY variant maken. Vaginale zepen zijn vaak gemaakt van water, azijn, pakpoeder of jodium. Maar laten we het voor eens en altijd duidelijk maken: geen van deze ingrediënten hoort thuis down under.

Zuurgraad

Sterker nog: het schijnt zelfs het beste te zijn om je onderkant helemaal niet te wassen. En dat heeft alles te maken met het feit dat de vagina een zelfreinigend systeem kent. Gynaecologen raden het gebruik van vaginale zeep dan ook altijd af. Je vagina heeft namelijk – net als de huid – een natuurlijke zuurgraad die bescherming biedt tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Je vagina en de huid eromheen is zuurder dan op de andere plekken van het lichaam. De normale zuurgraad (pH-waarde) van je vagina ligt tussen de 4 en 4,5 (zuur). De rest van je lichaam heeft een pH-waarde van ongeveer 7. Gewone zeep heeft ook een zuurgraad van ongeveer 7, ook wel pH neutraal genoemd. Als je je vagina hiermee wast, verstoor je dus de zuurgraad. Wat eigenlijk betekent dat je er bacteriën mee opruimt – die júist nodig zijn om je vagina gezond in balans te houden.

Hoe krijg je de boel dan wél schoon?

Je moet absoluut geen gewone zeep gebruiken om je vagina te wassen, dan kun je nog beter een speciale zeep of wasemulsie gebruiken die is gemaakt van op melk gebaseerde ingrediënten, zoals melkzuur en lactoserum. Door dat soort producten te gebruiken wordt de groei van goede bacteriën in de vagina ondersteund en blijft de juiste zuurgraad behouden. Natuurlijke zepen op basis van plantaardige oliën zijn vaak ook geschikt. Maar het allerbeste is toch om zepen te vermijden en de boel gewoon te wassen met lauwwarm water!

Psst, op zoek naar trucjes om schimmelinfectie te voorkomen? Check deze tips eens. 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme