Vaginale windjes: Hoe ontstaan ze en kun je ze voorkomen?

Body Chiara Izelaar 13 apr 2019
Leestijd: 3 minuten

You and your lover are kicking it. Maar dan, in het heetst van de strijd, komt er een raar geluid uit je vagina. Het klinkt alsof je een scheetje laat. Oeps! Hoewel dit een tikkie ongemakkelijk voelt hoeft dit nog geen mood killer te zijn. Iedere vrouw heeft weleens last van vaginale windjes.

Maar waarom eigenlijk? Famme ging op onderzoek uit om erachter te komen hoe vaginale windjes ontstaan en of je ze kunt voorkomen. Moge één ding duidelijk zijn; je hoeft je er niet voor te schamen!

Lichamelijke veranderingen

Als je opgewonden raakt doorstaat je lichaam verschillende veranderingen. Je clitoris zwelt op, je borsten groeien, je krijgt een blos op je wangen en je schaamlippen veranderen van kleur. Maar je lichaam reageert ook inwendig op opwinding. Zo richt je baarmoeder zich een beetje op waardoor je vagina langer wordt. Hierdoor ontstaat er een ruimte die zich kan vullen met lucht. Wanneer je partner je vingert, penetreert of misschien wel een seksspeeltje bij je gebruikt pompt hij onbewust lucht in je vagina.

De vouwen en rimpels in je vagina vangen deze lucht op, waardoor deze zo goed als klem komt te zitten. Hoeveel lucht er daadwerkelijk naar binnendringt ligt aan de conditie van je vagina. Zo kunnen de soepelheid, de strakheid en de vochtigheid van invloed zijn op vaginale scheetjes. Over het algemeen laten vrouwen met een wijdere vagina vaker vaginale windjes dan vrouwen met een strakkere vagina.

LEES OOK: 15 interessante feitjes over je vagina die je vast nog niet kende

Opgehoopte lucht

Alle lucht die in je vagina wordt gepompt moet er uiteindelijk ook weer uit. Op het moment dat je geslachtsspieren zich compleet ontspannen is ‘t raak. Let maar ‘s op! Wanneer je van standje wisselt, een pauze inlast of klaarkomt vindt je schede het ineens tijd om alle lucht eruit te persen. Maar over het algemeen kun je op ieder moment last hebben van vaginale windjes. Niet alleen tussen de lakens, maar bijvoorbeeld ook in de sportschool.

Er zijn geen voedingsmiddelen, medicatie of andere middeltjes die je kunt innemen om vaginale scheetjes te voorkomen en/of verminderen. Sommige vrouwen hebben veel baat bij het trainen van hun bekkenbodemspieren. Maar je kunt je benen tijdens het vrijen ook iets wijder uit elkaar spreiden, zodat de lucht de tijd heeft om langzaam, maar zeker te ontsnappen. Je kunt je benen juist ook stevig tegen elkaar aandrukken om te voorkomen dat er veel lucht in je vagina komt. Tot slot hebben de diepte van de penetratie, de breedte van zijn gereedschap én de intensiteit van jullie vrijpartij ook invloed op de hoeveelheid lucht.

LEES OOK: Dit zijn alle soorten schaamlippen die er bestaan

SOS?

Okay, het heeft dus alles met lucht te maken. Maar is het ook gevaarlijk? Nee! Vaginale scheetjes zijn hartstikke normaal en je hoeft je geen zorgen te maken als je hier last van hebt. Hoe heftiger jij op ‘het geluid’ reageert, hoe meer awkward de situatie zal worden. Het is niet gek dat je je een beetje schaamt, omdat het geluid vergelijkbaar is met een normale scheet. Het scheelt dat een vaginale scheet geurloos is!

Is dit niet het geval? Als je vaginale scheten gepaard gaan met een sterke geur en/of jeuk kan dit op een schimmelinfectie wijzen. Breng in dit geval een bezoekje aan je huisarts, zodat hij/zij kan onderzoeken of hier daadwerkelijk sprake van is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen