Zelf cola maken? Dat kan met dit recept!

Recepten Rachelle Abbas 13 apr 2019
Leestijd: 2 minuten

Zelf cola maken, dat klinkt als een heel ingewikkeld klusje, maar niets is minder waar. Bovendien beslis je zelf wat erin gaat! Als je het dus iets minder zoet wilt maken, doe je er wat minder suiker bij.

Je kunt de colasiroop mixen met bruiswater om een glaasje natuurlijke cola te maken. Let wel, het is natuurlijk geen gezond recept, want deze zelfgemaakte cola bevat veel suiker. Het leuke is wel dat je kan experimenteren met de hoeveelheden. Maak je eigen colasiroop met dit recept:

Hoe maak je zelf cola?

In het recept wordt Arabische gom gebruikt, dat is een plantaardig bindmiddel. Dit kun je online bestellen, maar je kunt het recept ook gebruiken zonder Arabische gom. Het middel wordt alleen gebruikt om je cola wat ‘dikker’ te maken, zonder de gom zal je cola iets dunner zijn.

Je kunt ook zelf bepalen of je het citroenzuur wilt toevoegen of niet, het zorgt voor een extra zure smaak (je weet wel, net zoals de smaak van de zure snoepjes).

Zelfgemaakte cola heeft niet de bekende donkerbruine kleur zoals normale cola dat heeft, de kleur is namelijk lichter. Toch liever de ‘echte’ kleur van cola? Dan kun je wat druppeltjes bruine voedingskleurstof toevoegen.

Dit heb je nodig:

Cola-siroop

  • 950 ml water
  • De geraspte schil + het sap van 1 citroen
  • De geraspte schil + het sap van 1 limoen, plus het sap van 1/2 limoen
  • De geraspte schil + het sap van 2 sinaasappels
  • 4 gram kaffir-limoenblaadjes (bv. uit de diepvries van de toko)
  • 3 grote kaneelstokjes, gekneusd in een vijzel
  • 2 koffielepels korianderzaad
  • 1/4 koffielepel gemalen nootmuskaat
  • 1 koffielepel Arabische gom (optioneel)
  • 900 gram kristalsuiker (aan te passen naar smaak)
  • 3,5 gram citroenzuur (optioneel)

Verder nog nodig:

  • Koolzuurhoudend water (bruiswater)
  • IJsblokjes

Zelf cola maken

1. Zet een ruime (steel)pan klaar. Meng het water met de geraspte schil van de citroen, limoen en sinaasappel. Voeg ook het kaneel toe, samen met de kaffir-limoenblaadjes, het korianderzaad en de nootmuskaat. Meng de Arabische gom (optioneel) erdoorheen met een garde, tot die oplost.

2. Zet het vuur hoog en voeg de suiker toe. Roer tot de suiker opgelost is en laat ongeveer een minuutje doorkoken. Haal de pan vervolgens van het vuur.

3. Meng het citroenzuur met het sap van de halve limoen en roer het met de garde door de colasiroop. Laat het mengsel daarna helemaal afkoelen, zeef het en giet het over in een steriele literfles. Het best kun je het ook nog eerst door een zeef of een stuk keukenpapier gieten om alle losse deeltjes (bijvoorbeeld van de kaneel) uit je cola te filteren.

4. Wil je een glas cola maken met je zelfgemaakte cola-siroop? Meng dan 1 deel siroop met 3 delen koolzuurhoudend water (of naar smaak). En zoals altijd smaakt je cola extra lekker met wat ijsblokjes.

Good to know: In de koelkast is de colasiroop twee weken houdbaar.

Zin in iets lekker erbij? Bekijk eens onze recepten:

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme