Kinderen een week bij opa en oma laten om zelf op vakantie te gaan? ‘Vakantie vier je samen met het hele gezin’

Ouderschap Wilma Groothuis 15 feb 2023
Leestijd: 4 minuten

We dromen alweer langzaam weg: witte stranden, felblauw water, heerlijk eten en gezellige roadtrips. Nu de zon zich weer vaker laat zien, krijgen we allemaal zin in vakantie. En nu vraag je je misschien af: ga je met of zonder kinderen een paar dagen weg?

Een vakantie met het gezin is heerlijk, maar een vakantie met vrienden of alleen je partner is ook genieten. Zou jij je kinderen een week lang bij je ouders of schoonouders laten om zelf op vakantie te gaan? We vroegen het aan verschillende lezers van Famme.

Kinderen mee op vakantie?

Het ligt er natuurlijk aan hoe oud je kinderen zijn en hoeveel nachten je op vakantie gaat. Toch zijn er veel ouders die met een gerust hart hun kind(eren) bij hun (schoon)ouders achterlaten. “We hebben dat meerdere keren gedaan. Het is heerlijk en je bent naast papa en mama ook nog gewoon partners. En wat is er mooier voor je kinderen om weer een uitgeruste papa en mama te hebben”, vertelt Annemiek.

Patricia is het ermee eens dat tijd samen met je partner belangrijk is: “Ik denk dat het heel belangrijk is, als de wens daar is, om samen met je partner quality tijd te hebben. En als de kids het goed hebben bij opa en oma, is het een win-win situatie, toch?” Ook Anna is het hier roerend mee eens: “Mijn partner en ik gingen elk jaar vijf dagen samen naar de zon. Even gewoon samen zijn.”

Band met de grootouders

Het is natuurlijk wel van belang dat zowel de kinderen als de grootouders het ook zien zitten. Gelukkig is dat bij veel gezinnen het geval. “Bij ons wordt het verplicht door oma, haha”, vertelt Joyce. “Ze geniet intens van haar kleinkinderen en zolang het nog kan laat ik haar daar ook zeker van genieten. En dat wij dan even weg kunnen, is mooi meegenomen.”

Sabrina: “Mijn kinderen vinden het heerlijk bij hun grootouders en gingen toen ze jonger waren regelmatig een weekendje of weekje mee naar de Ardennen. Mijn partner en ik gingen ook af en toe eens een weekje zonder hen op vakantie of op citytrip. Mijn kinderen hebben nooit geklaagd en alleen maar gejuicht wanneer ze mochten logeren. Mijn kids hebben een fantastische band met mijn ouders, dat vind ik geweldig.”

Kind te veel missen

Hoewel bij veel gezinnen de band met de (schoon)ouders prima is, wil niet elke ouder hun kind een week missen. “Ik weet dat ik mijn dochter van bijna 4 met een gerust hart een week bij opa en oma kan laten. Maar toch doen we dat niet”, vertelt Ciara. “Als we op vakantie gaan, dan mag zij gewoon mee. Tijd met z’n tweeën is hier hooguit twee nachtjes weg. En dan ben ik ook wel weer blij dat ik dan weer naar onze kleine meid mag.”

Ook Anja zal haar kinderen te erg missen: “We zouden nooit een week weggaan zonder kinderen. Oma is superlief voor ze, maar ik kan ze zelf niet zo lang missen.” Marieke is het hier helemaal mee eens: “Ook al weet ik dat ze het goed hebben bij opa en oma, we gaan gewoon op vakantie met de meiden erbij. Het gaat allemaal al zo snel en ik kan niet zo lang zonder de kids.”

Herinneringen maken

Veel ouders zeggen ook dat ze het zonde vinden om herinneringen te maken zonder hun kinderen. Volgens hun komt de tijd met je partner alleen nog wel. “Ik vind het egoïstisch om zonder kinderen op vakantie te gaan. Vakantie vier je samen met het hele gezin. De tijd van samen op vakantie gaan komt nog wel”, aldus Manuela.

Karin vraagt zich af waarom ze überhaupt zonder kinderen op vakantie zou willen gaan. “Ik ga juist op vakantie om leuke herinneringen te maken met mijn kind.” Ook Ilona laat niet zomaar haar kinderen een week thuis: “Met een gerust hart mijn kinderen bij opa en oma laten? Ja! Maar op vakantie zonder kinderen? Nee! Dan is de vakantie helemaal niks aan.”

Ouders en kinderen moeten zich goed voelen

De meningen zijn er dus over verdeeld. De één moet er niet aan denken om een week zonder kinderen te zijn, de ander vindt het totaal geen probleem. Er is natuurlijk ook geen goed en fout, wat belangrijk is is dat zowel de ouders als de kinderen zich er goed bij voelen. En dat weten jullie zelf het beste.

‘Ik zie weinig redenen om de opa en oma service niet te gebruiken’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme