Dit moet je doen als je verbrand bent door de zon, volgens experts

Gezondheid Rachelle Abbas 6 jul 2018
Leestijd: 4 minuten

Het maakt niet uit wat je doet en hoeveel advies je aanneemt, aan het einde van je vakantie moet je het zonlicht vermijden omdat je verbrand bent aka knalrood bent geworden.

Er staan genoeg tips online, maar juist daarom is het lastig om nou iets te vinden wat écht werkt.

Wat is verbrand door zonnestralen nou eigenlijk?

Volgens woordvoerder van het British Skin Foundation en dermatoloog Dr. Anjali Mahto, is het een acute reactie van je huid die volgt op overmatige blootstelling aan UV-straling. Het veroorzaakt directe schade aan het DNA, wat resulteert in ontsteking en dode huidcellen.
Als je online zoekt naar methoden hoe je zonnebrand moet behandelen, kom je al gauw het advies tegen dat je je beter kunt onderdompelen in yoghurt of jezelf inwrijven met theezakjes. Volgens experts is iets wat te mooi klinkt om waar te zijn, ook vaak niet waar. Paula Begoun, oprichter van een huidverzorgingslijn, zegt dat het toepassen van een aantal producten die beweren dat ze verbrande huid genezen, gewoon onzin is. Ze zullen niet schaden, maar in termen van behulpzaam zijn helpen ze niks. Wat wél helpt, zijn de volgende middelen:

1. Blijf uit de zon

Oké, dit klinkt misschien wat voor de hand liggend, maar het zal je verbazen hoeveel mensen in de zon blijven zitten terwijl ze al verbrand zijn, stelt Begoun. Bedenk wat je zou doen wanneer je op een andere manier verbrand bent. Je stopt dan ook niet je hand weer terug in het vuur, dus waarom zou je wel in de zon blijven liggen? ‘Blijf binnen of ga onmiddellijk in de schaduw’, adviseert Begoun.

LEES OOK: Sun’s out: met deze hacks kom je de zomer zeker door

2. Haal wat pijnstillers

Zelfzorg pijnstillers (zonder recept) zijn een ideale manier om ontstekingen te verminderen en dat vreselijk brandend gevoel te verminderen, volgens dr. Mahto. Hoewel je misschien als eerste denkt aan paracetamol, helpt dat vooral bij pijn, maar heeft het weinig effect op ontstekingen. Het is het beste om niet-steroïde geneesmiddelen zoals ibuprofen te gebruiken. Dr. Mahto adviseert om de pijnstiller tenminste 48 uur na het verbranden heb lijven innemen, als dat mogelijk is.

3. Badderen (met een beetje magisch ingrediënt)

Een goed sopje met lauw water helpt de interne lichaamstemperatuur te verlagen, zegt huidverzorgingdeskundige Renée Rouleau. Rouleau geeft toe dat de toevoeging van volle melk aan het bad de ontsteking kan remmen en de gebrande huid troost.

4. Ice ice baby

De meesten van ons zullen wel naar ijs grijpen zodra zonnebrand om de hoek komt kijken. Begoun zegt dat dit het juiste is om te doen, maar adviseert een bepaalde methode: breng een ijzig kompres gedurende 10 minuten aan, laat het dan 10 minuten er af, om het vervolgens weer er op te doen voor 10 minuten. Afhankelijk van de diepte van de verbrandheid, kan het enkele dagen duren voordat de pijn verdwijnt.

5. Bevochtigen

Het laatste wat je wilt doen met een verbrande huid, is het irriteren. Het is een goed idee om te hydrateren na het nemen van een bad of douche, zegt dr. Mahto, met de toevoeging: ‘gebruik een ongeparfumeerde crême of lotion (misschien wel met aloë vera) om de huid te kalmeren.’ Mede-dermatloog en BSF-woordvoerder Dr. Emma Wedgeworth beveelt aan om je crème of lotion in de koelkast te bewaren om de huid een extra verkoelend gevoel te geven.

6. Gebruik havermout

En niet om op te eten. Een expert reageerde op zonnebrandkuren die online waren te vinden, van azijn tot tomaten en bakpoeder. Dr. Wedgeworth zou alleen havermout adviseren als mogelijke zonnebrandbehandeling. ‘Het is de enige kuur die ik zou gebruiken als verzachtend middel: stop havermout in een zakje of washandje en leg het in bad’, zegt ze. De andere middelen kunnen volgens haar mogelijk irriteren.

7. Tijd voor een gelmasker

Hoewel verbranding door de zon elk deel van het lichaam kan aantasten, is het gezicht toch wel het meest voorkomend lichaamsdeel. Om er snel vanaf te komen, stelt Rouleau voor om een verkoelend telmasker aan te brengen. Het verlaagt de temperatuur en hydrateert de dorstige huidcellen. Je kunt het masker ook nog even in de koelkast leggen voor gebruik.

LEES OOK: Waarom de zomers nooit meer zo fantastisch worden als in de jaren ’90

8. Stay hydrated

Het is super belangrijk om je lichaam gehydrateerd te houden. Zonnebrand kan vochtverlies via de huid stimuleren, stelt dr. Matho. Veel water drinken voorkomt uitdroging en helpt je lichaam te herstellen. En ja, je zou alcohol even moeten vermijden tijdens deze pijnlijke tijd. Bye verbranden, hallo zomer!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme