Waarom het goed is je kind regelmatig te laten verliezen bij het spelen van spelletjes

Kinderen Gina Koninkx 18 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Veel ouders hebben er een handje van hun kind niet al te vaak te laten verliezen bij spelletjes. Dit om een huilbui (of nog erger: een woedeaanval) te voorkomen. Toch is het beter je kind ook regelmatig te laten verliezen wanneer jullie een spel spelen. En dat heeft enkele belangrijke redenen.

De volgende keer dat je kind op vakje 52 komt te staan bij Ganzenbord, wordt het gewoon geduldig afwachten in de gevangenis.

Je kind laten verliezen met spelletjes

De belangrijkste redenen waarom het zo belangrijk is dat je je kind ook regelmatig laat verliezen bij spelletjes.

1. Het gaat om het hogere doel

Namelijk, dat meedoen belangrijker is dan winnen. En meedoen aan een spelletjes betekent een gezellig moment voor je kind en zijn/haar gezin of vriendjes en vriendinnetjes. Natuurlijk wil je kiddo graag winnen, maar dat moet niet het voornaamste doel zijn van een spelletje spelen met een ander.

Dit heeft ook nog eens z’n voordelen in de prestatiecultuur die tegenwoordig overheersend is. Alles draait om presteren, op school, op de werkvloer of in de vriendenkring. Die hoge verwachting is behoorlijk pittig voor veel kinderen (en volwassenen). Geef ze daarom van kleins af aan mee dat het gaat om plezier en iets doen waar je blij van wordt, niet van altijd maar willen winnen of het best presteren van iedereen.

2. Het maakt je kind weerbaarder

Omdat je kind van verliezen ook leert omgaan met tegenslagen. Iets wat ze veel vaker zullen meemaken in het leven. Geen onbelangrijke zaak dus om je kids extra weerbaar te maken.

3. Het geeft je kind meer doorzettingsvermogen

Naast dat je kind meedoet aan een spelletje omdat het een gezellig moment is met een ander (woedeaanvallen daargelaten), wil je kind natuurlijk graag winnen. Als je kind ook regelmatig verliest, wil het nog steeds graag winnen. Essentieel om te ervaren als je voldoende doorzettingsvermogen wil creëren. Door je kind ook te laten verliezen, leert het door te zetten tot het weer een keer een potje wint. Drie vliegen in één klap toch?!

Moet je kinderen laten winnen met spelletjes? Een psycholoog legt uit

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme