Zing erop los met je kind, goed voor taalontwikkeling

Kinderen Gina Koninkx 18 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Schraap de keeltjes en stof die oude gitaar af: jij zal zingen met je kids. Dat blijkt namelijk ontzettend goed te zijn voor de taalontwikkeling van kinderen. Kinderen leren namelijk razendsnel nieuwe woorden als ze liedjes zingen en ze leren ook nog eens sneller over zinsopbouw.

“Klap eens in je handjes, blij, blij, blij
op je boze bolletje, allebei.
Handjes in de hoogte, handjes in je zij
zo varen de scheepjes voorbij
zo varen de scheepjes voorbij.”

En meer van dit.

Zingen is goed voor de taalontwikkeling van je kind

Gezelligheid alleen is nog geen reden genoeg om elke dag een liedje te zingen met je kids. Het is namelijk ook nog eens van groot belang voor hun taalontwikkeling. Zo leren ze veel nieuwe woordjes en leren ze over een goede zinsopbouw.

Daarnaast blijkt ook nog eens dat tijdens het zingen activiteit plaatsvindt in de hersenen. Waaronder in het hersengebied dat patronen detecteert, dat komt door het ritme van de muziek. En dat is dan weer essentieel voor het leren van een taal.

Ook is het zingen van liedjes die rijmen goed voor de taalontwikkeling van kinderen. Dit omdat ze rijmpjes snel leren herkennen de woorden zelf kunnen aanvullen. Klinkt ons als muziek in de oren.

Zingen met het gezin

Natuurlijk zijn er nog veel meer redenen waarom zingen met je kids goed is voor ze. Het is niet alleen goed voor hun taalontwikkeling, ook hun spraakontwikkeling heeft er veel baat bij. Je kunt ook ‘praatzingen’, daar waar je iets normaal gesproken pratend zou zeggen zing je de zin. Werkt uitzonderlijk goed tijdens het eten of tijdens het tandenpoetsen.

Uiteraard is het ook een fijn momentje voor jullie samen, het is gezellig en het zorgt voor een aandachtsmomentje voor je kinderen waar je met niks anders bezig bent dan zingen en/of muziek maken. Pak er daarom ook een leuk instrument bij.

Kletsen met je peuter: 11 leuke tips voor taalontwikkeling

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme