De babyuitzet van Iris: ‘Ik kocht een rammelaar van 45 euro, kun je het je voorstellen?’

Zwanger Lise Steegmans 17 apr 2022
Leestijd: 4 minuten

Met luxe babyzaken, hippe Instagram-merken, Marktplaats en Vinted kun je de uitzet voor je baby zo duur en goedkoop maken als je zelf wilt. In de rubriek ‘De babyuitzet van …’ vragen we iedere week een moeder of vader naar de euro’s die zijn uitgegeven aan de babykamer, babykleertjes en alles wat je nodig hebt wanneer er een baby op komst is. De babyuitzet van Iris is deze week aan de beurt.

Iris, moeder van de tien weken oude Anna, geeft een kijkje in haar uitgaven voor de babyuitzet.

De babyuitzet van Iris

Wat heb je uitgegeven aan de babyuitzet?

“Niet zo veel, denk ik. Is 1700 euro veel? Gedurende mijn zwangerschap vond ik het erg lastig om spullen te kopen voor iets dat er nog niet was. Ik ben echt geen krent of gierigaard, maar nu moest ik bij ieder kwartje lang nadenken. Terwijl ik zelf van mooie spullen houd, vond ik het nu lastig omdat het nog allemaal zo abstract was.

De eerste keer dat ik voor de baby ging shoppen was samen met mijn moeder. Dat was in zo’n hippe concept store. Terwijl zij verderop allerlei setjes stond te maken, keek ik een beetje verloren om me heen. Voor mezelf had ik het wel geweten, maar shoppen voor mijn ongeboren baby? Ik vond het maar vreemd. Uiteindelijk heb ik toen een rammelaar van 45 euro gekocht, om maar niet met lege handen de deur uit te lopen. Een rammelaar van 45 euro, kun je het je voorstellen? Idioot! Eigenlijk beschouw ik dat als mijn duurste aankoop.

babyuitzet iris
De rammelaar die Iris kocht ligt rechts naast het grote konijn. Privé foto's Iris

De wipstoel heb ik geleend van een vriendin en via Marktplaats heb ik een Stokke Tripp Trapp op de kop getikt voor 90 euro. Het houten bedje was iets van 50 euro, de commode van Ikea (269 euro) vond ik dan wel weer relatief duur. De kinderwagen hebben we van mijn schoonouders gekregen, een dikke meevaller, want 999 euro vind ik echt heel veel geld. Al ben ik er nu ontzettend blij mee. De draagzak van Tula van 126 euro heb ik gekregen van vriendinnen. Dan heb ik op Anna’s kamertje nog een schommelstoel staan, die heb ik nieuw gekocht voor 229 euro.”

Heb je ook ergens op bezuinigd?

“Niet bewust, maar zo’n Stokke Tripp Trapp heb ik bijvoorbeeld wel via Marktplaats gekocht. Dat is eigenlijk het enige dat ik tweedehands heb gekocht. Verder heb ik gekocht wat ik mooi vind, toevallig was dat een erg betaalbaar bedje en een commode van Ikea.

Oh, nu ik erover nadenk. Ik heb wel bezuinigd op de draagzak. Zo’n Artipoppe zie je nu overal. Leuk, maar ook extreem gehyped en bovendien erg prijzig. Dat vond ik teveel geld voor iets waarvan je van tevoren niet weet of je het vaak gebruikt. Overigens zou ik met de kennis van nu meteen een Artipoppe kopen, haha. Niets ten nadele van de draagzak die ik heb hoor. Maar als ik zie hoe fijn Anna het vindt in de draagzak, kan ik er makkelijk twee hebben.”

Wat is je duurste aankoop?

“De kinderwagen vond ik erg prijzig. Oké, die hebben we gekregen van mijn schoonouders, maar we hebben hem wel zelf gekocht. En die rammelaar vond ik idioot duur, haha. Verder is het vooral mijn vriend die graag shopt. Hij shopt ook meer kleertjes voor Anna dan ik. Nog voordat Anna geboren was, had ze dankzij hem al drie paar gympies. Vans, Nikes en Adidasjes. Ze heeft ook een voetbaltenue van zijn favoriete voetbalclub gekregen, dat kost 35 euro. Zelf heb ik een paar prijzige boxpakjes gekocht van 40 euro per stuk. Toen had ik de H&M, Zara en Zeeman nog niet ontdekt…”

babyuitzet iris
De commode van Ikea vond Iris relatief duur. Privé foto's Iris

Wat heb je gekregen?

“Veel, haha. Eigenlijk zou je mijn moeder en schoonmoeder moeten interviewen. Voor hen allebei is ‘Annaatje’ het eerste kleinkind. Ze hebben allebei enorm veel kleertjes gekocht. Jurkjes, broekjes, sandaaltjes, hoedjes, noem het maar op. Ik denk dat mijn moeder voor wel 700 euro aan kleertjes heeft gekocht. Tja, ik kan honderd keer zeggen dat dat niet nodig is, maar als zij er gelukkig van wordt? Lekker doen, haha. Daardoor heb ik zelf nog niet zoveel hoeven shoppen voor Anna.”

Heb je nog een tip voor andere ouders?

“Geen rammelaar voor 45 euro kopen? Nee flauwekul. Ik merk dat ik het nu pas echt leuk begin te vinden om voor Anna iets te kopen, of het nu speelgoed of kleding is. Tijdens mijn zwangerschap had ik er gewoon nog geen lol in. Als dat herkenbaar klinkt voor zwangere vrouwen, dan zou ik willen zeggen: laat het lekker op je afkomen. Je moet er ook een beetje ingroeien en bij mij begint dat nu pas.”

Wil jij, net als Iris, ook meer vertellen over de aanschaf van de babyuitzet? Stuur dan gerust een mail naar [email protected]. We zijn benieuwd! 

De babyuitzet van Sophie: ‘We komen in totaal zeker op 5000 euro uit’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme