Verloskundige Britte: ‘Geen roze wolk? Stel jezelf deze vier vragen’

Columns Britte Kanters 14 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Britte (30) is sinds 2013 werkzaam als verloskundige. Bij de Elle vroedvrouwen begeleidt ze ouders tijdens de zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Ze maakt dagelijks mooie, ontroerende, en grappige dingen mee. Op Famme deelt zij om de week haar gebeurtenissen.

“‘Hoe gaat het ? Ja, goed!’

Maar wat als het eigenlijk niet goed gaat? De laatste tijd zie ik steeds vaker moeders die struggelen na de bevalling. Misschien komt het vaker voor, of heb ik er de laatste jaren meer aandacht voor, maar het taboe dat rust op het mentale welzijn na een zwangerschap zie ik persoonlijk als een groot probleem.

Geen roze wolk

Het niet durven benoemen dat je eigenlijk niet écht op die roze wolk zit is moeilijk, en je kunt je heel eenzaam voelen hierdoor. Het is namelijk niet altijd rozengeur en maneschijn wanneer je een baby krijgt. De hele dynamiek in een gezin verandert en het gecontroleerde leven in een bepaald ritme bestaat (even) niet meer.

Je ziet op sociale media onrealistische beelden over perfecte moeders, met perfecte huishoudens, en hun perfecte gezinnen. Spoiler alert: Dat bestaat niet.

We willen graag een gezellige vrouw zijn voor onze partner, een goede moeder voor onze kinderen, een fijne dochter voor onze ouders, een goede zus voor onze broers en zussen en een leuke vriendin voor onze vrienden. Ondertussen is er vaak nog een huishouden te runnen en gaan we werken om de eindjes aan elkaar te knopen, of om carrière te maken en in het werkveld doelen te bereiken.

We have to do it all!

Maar is dat wel zo? Do we have to do it all? Natuurlijk vind ik elke vrouw een superwoman, maar niemand  kan álles.

Stel jezelf deze vragen

  • MOET ik dit nu doen?
  • moet IK dit nu doen?
  • moet ik DIT nu doen?
  • moet ik dit NU doen?

Stel prioriteiten waardoor jij ten volle voor jezelf en voor je baby kunt zorgen. Zorg dat je slaapt, dat je voldoende drinkt en eet. Zorg dat je doet waar jij nood aan hebt. Zelfzorg is het allerbelangrijkste, want hoe kun je verwachten dat je iets kunt geven aan anderen, als je een leeg vat energie bent? Dat gaat niet.

Daarom, lieve mama’s (to be):

  • Zeg altijd JA als iemand je vraagt of ze met iets kunnen helpen. Al is het bijvoorbeeld voor je naar de winkel gaan, een mand strijkgoed wegwerken, je oudere kinderen van school halen of eten maken. Je hoeft niet te doen alsof alles lukt, alsof alles fantastisch goed gaat. Want soms gaat het gewoon even niet goed.
  • Maar durf bovenal te benoemen als het niet goed gaat. Als je je niet goed voelt en als je niet op die roze wolk zit. Je ben niet alleen.

Ooit heeft er iemand gezegd: ‘It takes a village to raise a child’. Beter dan dat kan ik het niet zeggen. Je hoeft het nu eenmaal niet allemaal alleen te doen.”

Verloskundige Britte geeft tips tijdens borstvoeding: ‘Zet een vibrator op de harde plek van de ontsteking’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen