Verloskundige Britte geeft tips tijdens borstvoeding: ‘Zet een vibrator op de harde plek van de ontsteking’

Columns Britte Kanters 31 jan 2022
Leestijd: 6 minuten

Britte (30) is sinds 2013 werkzaam als verloskundige. Bij de Elle vroedvrouwen begeleidt ze ouders tijdens de zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Ze maakt dagelijks mooie, ontroerende, en grappige dingen mee. Op Famme deelt zij om de week haar gebeurtenissen.

“Borstvoeding; het is zo mooi en magisch. Hoe je lichaam gemaakt is en voorzien is van alles wat het nodig heeft om je baby groot te kunnen brengen.  Niet alleen in je buik, maar ook daarbuiten. Hoe je kunt genieten van de momenten samen met je baby. Hoe het buikje van je kleintje zich vult met de melk die jij produceert, door alle liefde en alle hormonen die door je lijf gieren.

En dan spreken we nog niet van de andere voordelen: Het verminderde bloedverlies omdat je baarmoeder beter samentrekt, het snellere gewichtsverlies omdat je je vetreserves aanspreekt om melk te produceren, het feit dat moedermelk eigenlijk gewoon gratis is en altijd direct klaar en op temperatuur is, geen gedoe met flessen uitwassen en steriliseren. Daarbij bevat moedermelk veel afweerstoffen waardoor je baby minder kans heeft op ziektes, infecties en allergieën, en het is supergoed voor de ontwikkeling van de darmpjes van je baby. Je lichaam past zelfs dagelijks de samenstelling van de melk aan om te voldoen aan de noden van je kindje!

Borstvoeding is niet altijd rozengeur en maneschijn.

Dit lijkt een betoog over borstvoeding, maar dat is het zeker niet. Want borstvoeding is niet altijd rozengeur en maneschijn. Mijn man heeft me geleerd om niet te spreken over ‘problemen’, maar over ‘uitdagingen’. Borstvoeding geven kan namelijk uitdagend zijn. Zeker in de beginperiode. Met deze huis-, tuin- en keukenmiddeltjes kunnen we deze uitdagingen echter aanpakken.

Je tepels moeten wennen aan borstvoeding

Laten we beginnen bij het begin. Je borsten zijn nog helemaal niet gewend aan borstvoeding geven. Je tepels, een zeer gevoelige plek op je lichaam, hebben wat tijd nodig om te acclimatiseren aan de enorme zuigkracht van je baby. De eerste dagen kunnen die kleintjes nogal vaak en veel drinken. (Hartstikke goed voor de melkproductie, want hoe meer stimulatie hoe beter de vetrijke melk op gang komt over een paar dagen).

Ik vergelijk tepels tijdens de beginperiode van borstvoeding met nieuwe schoenen. Dat klinkt misschien een beetje raar, maar als je nieuwe schoenen koopt moet je deze meestal ook even inlopen. En soms ontstaat er in het begin een blaar op je hiel of op je teen. Na verloop van tijd wennen je voeten aan de nieuwe schoen en zijn de ongemakken verdwenen. Hetzelfde geldt voor tepels. Je tepels moeten wennen aan borstvoeding en in de eerste weken kunnen er wat wondjes of kloofjes ontstaan. En dames, ik geloof jullie. Dat is tenen-krullen-tanden-bijten-doorademen-billen-knijpen-pijn tijdens het aanhappen.

Olijfolie

Zolang de pijn wegebt gedurende de voeding is dat helemaal oke! Hou je tepels warm en gebruik gewone natuurlijke, pure olijfolie om je tepels soepel te houden na de voeding. Een goeie aanhap- en drinktechniek van je baby is wel essentieel.

Mama’s die al eerder borstvoeding hebben gegeven kunnen het zich vast nog wel herinneren. De zogenaamde stuwingsdagen. Rond de 2e of 3e dag na de bevalling beginnen de borsten meer gespannen aan te voelen. Nouja, ‘meer gespannen’? Sommige vrouwen hebben het gevoel dat ze keien of meloenen hebben in plaats van borsten. Dit is zeer onaangenaam, to say the least. Het maakt het aanhappen van de baby moeizamer en je tepels doen misschien al zo’n pijn.

Het valt ook allemaal samen, de ongemakken in je borsten, de vermoeidheid van de onderbroken nachten, de hormonen die voor de ‘baby blues’  of ‘kraamtranen’ zorgen. De emoties, weinig slaap en borsten die in een overgangsfase zitten zijn niet ideaal.

Zorg goed voor jezelf

Dit zijn dagen dat je het bezoek het beste kan beperken, veel water wilt drinken en hopelijk zoveel mogelijk slaap kan krijgen. Ook helpt het als je baby regelmatig en frequent drinkt. We spreken wel eens van ‘voeden op vraag’. Dit geldt niet alleen voor de baby, maar ook voor de moeder. Als je borsten te gespannen aanvoelen mag je je baby zeker wakker maken om een slokje te drinken.

Tijdens het voeden

Het kan helpen om je houding tijdens het borstvoeden te veranderen. De kant waar de kin van je baby naartoe wijst, die kant van je borst wordt namelijk het meest leeggedronken. Daarbij kan het fijn zijn om je borst tijdens of na de borstvoeding te masseren. Ook kunnen gekneusde koolbladeren en/of kwark wonderen doen. Ten slotte kan een strakke top die ondersteuning biedt ook verlichting geven.

Gemberkompressen

Ik maak graag gemberkompressen om te helpen bij stuwing. Je kookt een liter water en raspt 75 gram gember. Laat dit zo’n 20 minuten weken voor een zeer sterke gemberthee. Niet om te drinken, veel te pittig. Wel om lokaal aan te brengen met bijvoorbeeld een hydrofiele luier of een washandje. Warm voor gebruik een kleine hoeveelheid op en leg het op je borsten. Het zorgt ervoor dat de melkkanalen in je borsten goed open gaan en de melk goed kan stromen. Gember werkt ook ontstekingsremmend dus je mag ook altijd thee drinken zodat de gember ook van binnenuit z’n werk kan doen, maar gebruik hiervoor een minder sterke variant.

Stuwing duurt ongeveer zo’n 3-4 dagen en is normaal. Het lichaam past zich aan aan de toenemende melkproductie. Het is een overgangsfase. Niet denken dat je geen melk meer hebt als deze dagen voorbij zijn, je borsten zullen nog steeds melk produceren en voller voelen, maar gelukkig weer een stuk soepeler.

Borstontsteking

Sommige vrouwen krijgen te maken met een borstontsteking. Een pijnlijke, rode, harde, ontstoken plek in de borst. Dit is iets anders als de normale stuwing. Maar nog zo’n uitdaging die we gelukkig vaak kunnen verhelpen met dingen in ons huis. Naast voldoende drinken, slaap, wisselhoudingen, kool, kwark en gember wil het bij een borstontsteking soms ook helpen om de achterkant van een elektrische tandenborstel of een vibrator op de harde plek van de ontsteking te zetten of een, zodat je de melk die een kanaal of kliertje verstopt als het ware los trilt.

Laat je goed informeren

Ik raad al mijn cliënten aan om iets van voorbereiding te volgen tijdens de zwangerschap. Een cursus, een workshop, een boek lezen, het maakt niet uit. Als je maar een goed geïnformeerde keuze kunt maken rond de voeding voor je baby, of dit nu borstvoeding of flesvoeding is. What works for you, works for me. Als je toch kiest voor borstvoeding dan leer je in ieder geval de uitdagingen te herkennen en dan weet je ook dat deze uitdagingen vaak van tijdelijke aard zijn. Natuurlijk kun je je niet op alles voorbereiden en is goede hulp van je verloskundige of kraamverzorgende ontzettend belangrijk.”

Om de week houdt verloskundige Britte Kanters (30) je bij Famme op de hoogte van haar verhalen in de praktijk waar ze werkt. Lees hier haar vorige verhaal

5 Dingen die je tegen jezelf moet blijven zeggen als je borstvoeding geeft

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen