Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Gesponsord 1 dec 2022
Leestijd: 4 minuten

Verminder je geldstress met deze 8 simpele tips

Dure boodschappen en benzine, stijgende energiekosten… voel jij het in je portemonnee? In deze serie, die we samen met Rabobank maken, helpen we je meer inzicht in je financiële situatie te krijgen. Met dit keer acht tips om je geldstress te verminderen.

Steeds meer huishoudens komen financieel in de knel. Zeker als je maar een kleine buffer hebt, kun je snel een betalingsachterstand oplopen. Zo’n 28 procent van de Nederlanders tussen de 20 en 75 jaar maakt zich zorgen over geld, blijkt uit onderzoek van Rabobank. En dat is niet goed voor je gezondheid: mensen met geldstress hebben vaker last van een verslechterde (psychische) gezondheid.

Genoeg redenen dus om te zorgen dat jouw gezin zo min mogelijk geldstress heeft. En dat lukt makkelijker dankzij deze tips.

1. Zorg voor inzicht in je financiën

Als je weet wat er binnenkomt en wat je uitgeeft, kun je vervolgens andere stappen zetten. Misschien kun je aflossen of (be)sparen. Tegenwoordig zijn er allerlei handige tools om meer inzicht in je geldzaken te krijgen, zoals de app van de bank.

2. Check waarop je kunt besparen

Het zijn vaak de kleine veranderingen in de manier waarop je dingen doet die een groot verschil kunnen maken in de kosten. Bijvoorbeeld korter douchen, de verwarming lager zetten, de was minder vaak in de droger stoppen. Ook slim: een boodschappenlijstje maken voordat je gaat winkelen. Daarmee voorkom je impulsaankopen. Als je de handscanner gebruikt, zie je meteen wat de boodschappen in je winkelkarretje kosten. Werp ook eens een kritische blik op je abonnementen – heb je ze allemaal nodig? – en je verzekeringen. Sluiten ze nog aan op jouw situatie of kun je besparen op de premie?

3. Zet opzij wat je kunt missen

Als het je lukt om te besparen, kun je wellicht ook geld opzijzetten om bijvoorbeeld te sparen of eventuele schulden af te lossen. Spaar automatisch of stel, als je Rabobank-klant bent, een slimme overboeking in. Dan kun je bijvoorbeeld elke maand het bedrag boven een bepaald saldo laten overboeken naar een speciaal spaarpotje. Het advies is om minimaal 10 procent van je netto maandinkomsten te sparen (Nibud), zodat je altijd een bedrag achter de hand hebt. Als je al geldzorgen hebt, is het lastig om rond te komen, laat staan om een buffer op te bouwen. Je kunt klein beginnen door bijvoorbeeld 10 euro opzij te zetten. Dit bedrag kun je, als je meer ruimte hebt, verhogen.

4. Zoek manieren om meer te verdienen

Je hoeft niet meteen om opslag te vragen (al kan het nooit kwaad om hierin assertief te zijn), maar je kunt wel creatief denken. Verkoop de kleding van je kids als ze eruit zijn gegroeid. Speelgoed waar ze niet meer mee spelen, kun je ook beter verpatsen dan dat het in de kast ligt te verstoffen. Helemaal in de feestdagenperiode is dit een slimme manier om wat extra’s te verdienen.

5. Kies voor budgetteren

Een manier om meer grip te krijgen op je geld, is budgetteren. Simpel gezegd: je stemt je inkomsten en uitgaven op elkaar af, waardoor je betere keuzes kunt maken. Maak een maandbegroting als je inzicht op de korte termijn wilt of een jaarbegroting als je juist wilt checken of je op de lange termijn alles kunt betalen of moet besparen. Vervolgens hang je budgetten aan bepaalde uitgaven, bijvoorbeeld kleding of boodschappen, zodat je precies kunt zien wat je aan deze categorie uitgeeft. In de Rabo App kun je instellen dat je een alert krijgt als je je budget overschrijdt.

6. Kijk of je recht hebt op toeslagen

Wist je dat heel veel mensen niet de toeslagen ontvangen waarop ze recht hebben? Misschien loop jij ook wel een tegemoetkoming mis. Gebruik op de website van het Nibud de rekentool ‘Bereken uw recht’ om te zien of je voor bepaalde toeslagen of subsidies in aanmerking komt. Je ziet ook waar je die toeslag of subsidie kunt aanvragen. Hierdoor creëer je misschien net wat meer financiële ruimte voor jezelf.

7. Praat erover, dat lucht op

Praten over geldstress is heel belangrijk, omdat het rust geeft. Het is fijn als je je zorgen kunt delen en dat kan een eerste stap zijn naar een oplossing. Familie en vrienden hebben andere ideeën over geld, waardoor jij misschien wordt geïnspireerd. Of ze hebben tips die jij kunt gebruiken om financieel gezonder te worden.

8. Vraag om hulp

Je kunt met geldstress – groot of klein – terecht bij je gemeente of bij team Hulp bij Geldzorgen van Rabobank. Het team biedt een luisterend oor en kijkt samen met jou naar een oplossing die bij jouw situatie past. Je kunt ook anoniem om hulp vragen. Vul op Geldfit.nl de test in en binnen 2 minuten krijg je tips die van toepassing zijn op jouw situatie. Je staat er niet alleen voor en hoeft het dus ook niet alleen te doen!

Geldzorgen? Het kan iedereen overkomen. Vooral nu we in een periode zitten waarin vrijwel iedere Nederlander de inflatie en de stijgende energiekosten in de portemonnee voelt. Toch kun je een stap zetten richting een financieel gezonder leven. Praten over geld is dan belangrijk: het vermindert financiële stress en geeft meer inzicht in je geldzaken. Dit helpt je om betere keuzes te maken. Weet je niet waar je moet beginnen? Start de Wegwijzer van Rabobank en ontdek binnen 2 minuten met welke stap jij het beste kunt beginnen.

In samenwerking met Rabobank

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme