Kinderen krijgen rond je 20ste of 30ste? Daar zit wel degelijk verschil in

Kinderen Lisa van den Akker 10 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Er zijn niet veel mensen die weten hoe het is om op je twintigste en op je dertigste kinderen te krijgen. Maar, met vier kinderen waarvan ik de eerste op mijn twintigste kreeg en de laatste op mijn dertigste, weet ik dat wel. En ik deel graag de verschillen met je…

Natuurlijk is niet iedere twintiger en dertiger hetzelfde, maar dit zijn de verschillen die ik zelf heb ervaren.

Verschillen tussen kinderen krijgen op je twintigste of dertigste

Iedere leeftijd waarop je kinderen krijgt heeft voor- en nadelen, het één is niet altijd beter dan het ander. Maar verschillen zijn er wel.

Niet vergelijken

Als je twintig bent is er een grote kans dat je weinig leeftijdsgenoten hebt met kinderen. Daardoor kun je niet vergelijken met anderen. Enerzijds is dat een nadeel, anderzijds een voordeel. Het nadeel is dat je geen ervaringen kunt delen, en je het gevoel kunt hebben dat niemand je begrijpt.

Het voordeel is dat je niet gaat vergelijken. Door jezelf te vergelijken met anderen kun je namelijk ook onzeker worden. Je kunt het gevoel krijgen dat het bij iemand anders beter of makkelijker gaat dan jou bijvoorbeeld.

Minder moe

Als twintiger is een nachtje doorhalen geen probleem. Als dertiger is dit toch echt al een stuk vermoeiender. Dat geldt voor feestjes, maar ook voor de gebroken nachten met een newborn.

Flexibel

Als je twintig bent, ben je over het algemeen nog wat flexibeler en makkelijker. Je bent nog niet zo vastgeroest in je patronen en je kunt makkelijker omgaan met veranderingen en de onverwachte dingen die het ouderschap met zich meebrengen.

Meer financiële ruimte

Natuurlijk zijn er twintigers die al een bloeiende carrière hebben. Maar in de meest gevallen heb je nog een startersfunctie, of zit je zelfs nog op school. Dat betekent vaak, zeker als je partner ook twintig is, minder financiële ruimte dan wanneer je dertig bent.

Sneller fit

Een lichaam dat tien jaar jonger is, is vaak ook nog wat veerkrachtiger en fitter. Wat in de meeste gevallen betekent dat je na de bevalling weer snel back in shape bent als je twintig bent. Terwijl dat voor een dertiger vaak wat meer moeite kost.

Meer levenservaring

Als je dertig bent heb je tien jaar meer levenservaring dan een twintiger. Je hebt meer meegemaakt en je kent jezelf beter, dus zult misschien ook beter weten hoe je met moeilijke of stressvolle situaties om moet gaan.

30 dingen om te doen voor je dertigste verjaardag

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme